Itziar Martínez, 43, har bott i Sigtuna i snart två år. Nu måste hon köpa egen bostad. Foto: Stefan Källstigen

Fallande bostadspriser påverkar köpare

Prisrallyt på bostadsmarknaden verkar vara över. De senaste månaderna har bostadspriserna sjunkit kraftigt i Stockholms län. Men i Sigtuna kommun är kurvan inte lika brant som i många andra delar av länet.

  • Publicerad 16:04, 5 sep 2022

Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort.

Trebarnsmamman Itziar Martínez, 43, har bott i Sigtuna i snart två år i en hyresrätt. Nu måste hon och hennes man skaffa ett eget boende men är orolig över hur deras ekonomi kommer att bli.

– Jag tycker det är väldigt dyrt och vi är tvingade att köpa något nu eftersom vi kommer från ett annat land och har bott här i två år nu. Det ser ut att bara bli dyrare och dyrare, säger hon.

Orsaken är de höjda boräntorna. Priserna på bostäder i Sverige har sjunkit markant sedan i våras, då Riksbanken aviserade en höjning av styrräntan för att bromsa den kraftiga inflationen. Sedan dess har styrräntan höjts två gånger och den påverkar i sin tur boräntorna uppåt.

Mest har priserna på bostadsrätter fallit. I Storstockholm har de sjunkit med 10 procent på tre månader (maj–juli), enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bara i juli var nedgången 5 procent.

I Sigtuna kommun ligger minskningen lägre än länsgenomsnittet. Här har priserna på bostadsrätter fallit med 4 procent maj–juli. Medelpriset per kvadratmeter var 28 700 kronor. Priserna på villor i kommunen har under samma period sjunkit med 3 procent.

Även om juli är en månad då färre försäljningar görs menar man att siffrorna indikerar en fortsatt nedgång.

På sajten Hemnet har marknadsanalytikern Erik Holmberg samma åsikt.

– Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort. Tittar man på medianvärdet är det vanligaste nu att säljaren får sälja för utgångspriset. Det innebär att många också säljer under utgångspriset. Köparna håller hårdare i plånboken. Enligt en undersökning vi gjorde i början av augusti tror rekordmånga på en fortsatt nedgång, säger han.

Under utgångspriset

Tendensen syns också i Sigtuna kommun. Hemnets statistik visar att andelen objekt som sålts under utropspriset var betydligt högre denna sommar än vid samma tid förra året. Av alla objekt som sålts under de senaste tre månaderna låg 23,8 procent av objekten under utgångspris.

Sigtunabon Itziar Martínez vill bo kvar i kommunen med tanke på att barnen har börjat skola och fått kompisar här. De har köpt en tomt nära Wenngarn och håller på att bygga ett hus på tomten.

– Det blev ett billigare alternativ än att köpa något färdigt hus. Men räntorna går upp och jag vet inte hur det kommer mycket pengar vi kommer ha över. Det känns osäkert, säger hon.

Prisutveckling under sex månader

Genomsnittliga kvadratmeterpriser i Sigtuna kommun, baserat på inrapporterade försäljningar av lägenheter till Hemnet. Antal sålda objekt inom parentes.

Februari: 28 500 kr (26)

Mars 2022: 29 700 kr (42)

April: 29 500 kr (26)

Maj 2022: 29 300 kr (29)

Juni 2022: 28 500 kr (39)

Juli 2022: 34 600 kr (20)

Källa: Hemnet

Visa merVisa mindre

Mäklarnas tips för köpa och sälja nu

Mikael Meyer, vd för Svenska Mäklarhuset.

– Lyssna på din mäklare, de har bäst koll på din lokala marknad.

– Sälj först om du ska byta boende. Då tar du inga risker. Köp när du vet hur din ekonomi ser ut.
– För de som ska köpa tycker jag att det är viktigt att de ser investeringen på längre sikt. Bostäder kan tappa värde i några månader framöver, men om man ska bo där en längre tid så kommer det vara en lika bra investering som det alltid har varit med bostäder.

Robert Kassar, mäklare hos Fastighetsbyrån.

– Förbered i god tid. Var inte stressad och kontakta en mäklare med stort spekulantregister med god framförhållning så att man hinner pussla ihop rätt köpare med rätt objekt.

– Den bästa affären som vi gör på kontoret är oftast den affären som går underhand. I det läget har köpare och säljare mött varandra med pris och tillträde utan några oklarheter. 

– För dig som ska köpa är det bra att tänka på att det aldrig går att pricka en absolut botten eller en absolut toppen. Lägg stor vikt på att läsa på om föreningens ekonomi och förutsättningar. Två identiska lägenheter kan kosta väldigt mycket olika beroende på föreningens förutsättningar. 

Visa merVisa mindre

"Fortsatt prisfall väntar i höst"

En mörk höst väntar på bostadsmarknaden. Finansanalytikern Peter Malmqvist råder den som behöver sälja sin bostad att inte vänta. – Det prisfall vi ser kommer att fortsätta, säger han.

De senast månaderna har bostadspriserna sjunkit markant i Sverige. Orsaken är höjda boräntor, som en följd av att Riksbanken höjt styrräntan. Och vi har inte sett slutet, menar finansanalytikern Peter Malmqvist.

– Riksbanken kommer att höja styrräntan betydligt i höst. Det betyder negativa överraskningar för många eftersom det gör att boräntorna stiger, säger han.

Hur mycket vill Peter Malmqvist inte sia om, i "det dramatiskt stigande läge som råder". Men han nämner att den 2-åriga räntan var 1,75 procent hos de stora bankerna i oktober 2021 och att de nu har stigit till drygt 4 procent. En kraftig indikator om vad som väntar, menar han.

– Det har gått oerhört fort och har skapat ett prisfall på bostäder som vi inte sett sedan hösten 2017. Då var orsaken troligen Finansinspektionens aviserade amorteringskrav, som infördes våren 2018, säger han.

Nödvändigt på sikt

Peter Malmqvist råder den som behöver sälja sin bostad att "agera nu". För köpare är det tvärtom.

– De som är i den lyckliga situationen att de har pengar att köpa för och kan välja tidpunkt ska inte ha för bråttom, säger han.

På kort sikt är de sjunkande priserna inte bra eftersom de skapar stor osäkerhet i ekonomin, men på lång sikt menar Peter Malmqvist är de är nödvändiga.

– Prisrallyt har varit extremt, med ökningar på 7–8 procent per år. Det är mycket mer än vad människors inkomster ökat och har gynnat spekulation. På lång sikt måste priserna anpassas efter folks inkomster.

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54