Foto: Sacharias Källdén

Falkbergsskolan invigdes mitt i smittspridningen

Lagom till terminsstart invigdes nya Falkbergsskolan och runt om i Botkyrka välkomnas alla elever tillbaka till skolbänkarna. Men det kan snabbt ändras om smittspridningen förvärras, menar kommunpolitikerna.

  • Publicerad 07:00, 22 jan 2022

Det är bra att man får vara i skolan

Det var till sång, tal och bandklippning som den nya Falkbergsskolan i Tullinge invigdes. Fantastiskt, tycker elevrådets vice ordförande Samuel Sylvan, när han jämför med hur skolan såg ut innan renoveringen.

– Det är mycket bättre nu. Den nya skolan känns mer luftig och det finns mer sociala utrymmen att umgås på. Annars blev det mycket att man hängde i korridorerna bara, säger han.

Samuel är en av flera som följer med oss på en rundtur i skolans nya lokaler. Aulan och matsalen har fått en omfattande renovering. Träbänkarna i den nya slöjdsalen är aningen nötta efter några års användning i de tillfälliga paviljongerna som skolan använt under byggnationen. Annars är allt annat nytt, från suddgummi till skolbyggnad.

Covidsmittan slår nu alla rekord

FRAMTRÄDANDE. Aulan var tillsammans med matsalen de enda delarna som blev kvar av gamla Falkbergsskolan. Dagen till ära framfördes en nyskriven låt av högstadieeleverna Tyra, Nellie och Johanna. Foto: Sacharias Källdén

"Bra att skolan är öppen"

I mångt och mycket är lokalerna i den nya skolan luftiga och rymliga, men på sina håll är det också trångt, speciellt när 450 elever i årskurs 6–9 ska klämmas in på samma yta. Det klingar inte så väl med den senaste tidens ökade smittspridning – eller? Det oroar i alla fall inte Samuel.

– Jag tycker ändå att det är bra att man får vara i skolan. Det är mycket skönare så – att man får träffa lärare och kompisar. Det är också lättare att få hjälp när jag behöver det, säger han.

När eleverna tidigare i höst fick erbjudande om att vaccinera sig mot covid-19 i skolan, uppfattade Samuel att många av hans skolkamrater tog chansen.

– Att veta att så många är vaccinerade känns tryggt, säger han.

Snabba åtgärder

Även utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) gladdes av nyöppningen av Falkbergsskolan, och följde entusiastisk med på rundturen i skolans lokaler.

Han känner sig trygg i beslutet att låta skolorna öppna som vanligt, men menar att om coronaläget skulle förvärras är både han och utbildningsförvaltningen beredda tänka om.

– Vi följer hela tiden smittspridningen i samhället, och skulle många elever och lärare bli sjuka är vi beredda att snabbt ställa om till andra undervisningsformer, säger han.

NYGAMMAL. Bänkarna i träslöjdsalen köptes in när eleverna flyttade till paviljongen. Foto: Sacharias Källdén

CHILLHÖRNA. Lärarrummen har glasväggar med utsikt över rastplatser. Foto: Sacharias Källdén

TITTUT! Vissa stolar har små titthål. Foto: Sacharias Källdén

HÄNG. Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) och Samuel Sylvan, viceordförande i elevrådet, har tagit plats i saccosäckarna som finns i varje klassrum. Foto: Sacharias Källdén

Detta har hänt på Falkbergsskolan

Den gamla aula och matsalen är bevarade, men har renoverats. De har också byggts ihop med de helt nybyggda delarna av skolan.

Skolan har byggts med ett hållbarhetstänk, genom bland annat energieffektiva lampor och solceller på taket.

Skolgården har blivit större och har fått basketplaner, aktivitetsplan, utomhusgym och härliga hängytor.

Källa: Botkyrka kommun

Visa merVisa mindre