Det var till sång, tal och bandklippning som den nya Falkbergsskolan i Tullinge invigdes. Fantastiskt, tycker elevrådets vice ordförande Samuel Sylvan, när han jämför med hur skolan såg ut innan renoveringen.

– Det är mycket bättre nu. Den nya skolan känns mer luftig och det finns mer sociala utrymmen att umgås på. Annars blev det mycket att man hängde i korridorerna bara, säger han.

Samuel är en av flera som följer med oss på en rundtur i skolans nya lokaler. Aulan och matsalen har fått en omfattande renovering. Träbänkarna i den nya slöjdsalen är aningen nötta efter några års användning i de tillfälliga paviljongerna som skolan använt under byggnationen. Annars är allt annat nytt, från suddgummi till skolbyggnad.

https://www.mitti.se/nyheter/covidsmittan-slar-nu-alla-rekord/repvan!FFb2PHJVyQFTxc@Uq6gspw/

"Bra att skolan är öppen"

I mångt och mycket är lokalerna i den nya skolan luftiga och rymliga, men på sina håll är det också trångt, speciellt när 450 elever i årskurs 6–9 ska klämmas in på samma yta. Det klingar inte så väl med den senaste tidens ökade smittspridning – eller? Det oroar i alla fall inte Samuel.

– Jag tycker ändå att det är bra att man får vara i skolan. Det är mycket skönare så – att man får träffa lärare och kompisar. Det är också lättare att få hjälp när jag behöver det, säger han.

När eleverna tidigare i höst fick erbjudande om att vaccinera sig mot covid-19 i skolan, uppfattade Samuel att många av hans skolkamrater tog chansen.

– Att veta att så många är vaccinerade känns tryggt, säger han.

Snabba åtgärder

Även utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) gladdes av nyöppningen av Falkbergsskolan, och följde entusiastisk med på rundturen i skolans lokaler.

Han känner sig trygg i beslutet att låta skolorna öppna som vanligt, men menar att om coronaläget skulle förvärras är både han och utbildningsförvaltningen beredda tänka om.

– Vi följer hela tiden smittspridningen i samhället, och skulle många elever och lärare bli sjuka är vi beredda att snabbt ställa om till andra undervisningsformer, säger han.