Falafelbaren är en restaurang på Hornsgatan, som i sju års tid serverat falafel till hungriga södermalmsbor. Men en tvist med hyresvärden kan sätta stopp för det.

Föremålet för osämjan är ett soprum, som delas av restaurangen och den bostadsrättsförening som äger huset.

Det hela började när föreningen förra året fick en ny styrelse, menar Nidal Kersh, som driver Falafelbaren.

– En av de första sakerna de gjorde var att de meddelade oss muntligt att vi inte längre fick använda soprummet vi använt i sju år. Vi svarade att vi gärna är med och hittar en lösning, men att den lösningen måste involvera att vi faktiskt får ett utrymme där vi kan förvara sopor som staden godkänner. De svarar att det inte är deras problem.

"Fastighetsägarens ansvar"

I soprummet slänger Falafelbaren matavfall och olja, vilket klassas som hushållsavfall. Vad som gäller för det avfallet bestäms av kommunfullmäktige, utifrån miljöbalken och avfallsförordningen.

– Hur hämtning av avfall från restauranger går till, om det är från ett soprum eller på annat sätt, kan se olika ut beroende på vilken fastighet det gäller. Men generellt är det fastighetsägaren som har ansvar för att tillhandahålla möjligheter för hantering av hushållsavfall, säger Lena Lausevic, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Grannar klagat

Efter att informerats muntligt om uppsägningen fick Nidal Kersh ett brev, där föreningen återigen meddelade att restaurangen inte får använda soprummet. Låset skulle därför bytas ut.

Anledningarna som uppgavs var att grannar klagat på lukten, att olja hamnat på golvet, att utrymmet slits och bara är till för boende.

Den bilden delas inte av Nidal Kersh.

– Vi städar soprummet med jämna mellanrum, och under sju år aldrig fått en enda uppmaning från styrelsen att rätta till något, om det nu hade varit så att vi gjort något fel. Det första vi fick var hot om att byta lås.

Nidal Kersh säger också att restaurangen har rätt till gemensamma utrymmen, eftersom de är medlemmar i föreningen.

Skarpare dialog

Advokater kopplades in av båda parter, och i den följande brevväxlingen har tonen hårdnat. Bland annat anklagas Falafelbarens personal ha uppträtt hotfullt mot boende, vilket Nidal Kersh menar är ren lögn. Vidare menar han att föreningen verkar ointresserad av att hitta en lösning.

– Jag har försökt förstå varför de gör som de gör, men det är bortom min begreppsförmåga. Det har skapat stress och oro både för mig och för personalen.

Datum för låsbytet är satt till 28 februari.

– De har inte rätt att vägra oss använda soprummet, men efter det datumet vet vi inte vad som händer, säger Nidal Kersh.

Mitt i har varit i kontakt med bostadsrättsföreningen, som inte vill diskutera saken.

– Falafelbaren är en populär punkt i Södermalms stadsbild, som styrelsen ser som en uppskattad medlem i bostadsrättsföreningen. Nu jobbar vi med frågan om deras verksamhetssopor. Den frågan är vi övertygade om att kommer lösa tillsammans. I övrigt har vi inga kommentarer, skriver styrelseordföranden Pernilla Lindsköld i ett sms.