Fahlgren centralfigur i Bajens slutspelsjakt

Förra säsongen vann gjorde han mest mål i hela serien, valdes till Handbollsligans MVP, och var lagkapten i Hammarby. Nu får Patrik Fahlgren dra ett ännu tyngre lass – som både spelare och tränare.

  • Publicerad 10:04, 31 aug 2018

– Det har funkat bra hittills. Vi har fått en härlig energi i gruppen, säger Patrik Fahlgren.
Han flyttade hem till Sverige och Handbollsligan inför förra säsongen, efter åtta år som proffs i Tyskland. Patrik Fahlgren väntade barn med tv-kändisen Jessica Almenäs och det var helt enkelt läge att flytta ihop.

”Jag fick en bra känsla av Hammarby”

– Jag flyttade till Stockholm av familjeskäl och det rensade ju ganska bra bland möjliga klubbar att gå till, och jag fick snabbt en bra känsla av Hammarby och det som föreningen står för.
För Bajen var det en rejäl vinstlott att få in den erfarne mittnian. Patrik Fahlgren dundrade in hela 193 mål i Handbollsligan och fick dessutom en viktig roll som kapten i laget.

Hittade glädjen i handbollen

– Ja, jag fick en stor roll i laget och fick lite självförtroende. Det var kul att spela, jag hittade glädjen i handbollen, säger han om den succéartade första säsongen i grönvitt.
När Kalle Mattsson i våras lämnade sitt tränaruppdrag efter sju säsonger i Hammarby beslutade klubben att ha två tränare – Patrik Fahlgren och en till.

”Har samlat på mig en del erfarenhet”

– Jag hade en skadeperiod på tio månader i Tyskland och då var jag med på bänken som assisterande tränare. Och så har jag samlat på mig en del erfarenhet under alla år som spelare.
Senare kom Erik Larholm, tidigare tränare i Hammarbys utvecklingslag, in som herrlagets andre tränare.
– Vi tränar laget tillsammans, men han kommer att coacha i matcherna. Då koncentrerar jag mig på att spela, säger Patrik Fahlgren.

Satsning på unga killar från Stockholm

I träningsmatcherna har det sett bra ut – fyra segrar och en oavgjord hittills, även om tre av vinsterna har kommit mot lag från Allsvenskan.
– Vi har inte testat mot topplag ännu utan valt att spela många matcher och ge alla spelare chansen att visa vad de går för. Vi har valt linjen att satsa på många unga killar från Stockholmsområdet och då vill vi att de ska få visa upp sig, inte bara på träning utan även i match.

Siktar på en slutspelsplats

I helgen spelar Hammarby en träningsturnering i Tallinn. Därefter börjar allvaret med premiär i Handbollsligan på fredag den 7 september då Hammarby tar emot IFK Skövde hemma i Eriksdalshallen.
Förra säsongen kom Bajen på nionde plats, just nedanför slutspelsstrecket. Målet i år är att klättra minst ett snäpp.
– Vi har inte pratat ihop oss om en målsättning ännu, men man kan inte vara med i Handbollsligan och inte sikta på att ta sig till slutspel. Vi har förlorat några tongivande spelare, men vi måste våga försöka, säger Patrik Fahlgren.

Snart derby mot nya handbollsrivalen AIK

I andra omgången, den 13 september, väntar Fahlgrens moderklubb Sävehofs IK borta och därefter är det dags för hemmaderby mot AIK – som har tagit över Ricoh HK:s plats i Handbollsligan – den 19 september.
– Jättekul att de är med i ligan nu. Det är en härlig rivalitet mellan klubbarna och det är mer motiverande att slåss om att vara bäst i stan nu än när de hette Ricoh, säger Patrik Fahlgren.

Fakta

Till Stockholm för att bo med Almenäs

Namn: Patrik Fahlgren.
Ålder: 33 år.
Bor: Bromma.
Familj: Sambo med tv-kändisen Jessica Almenäs, en son, två bonusbarn.
Yrke: Mångsysslare som driver flera egna bolag, handbollsspelare, handbollstränare.
Intressen: Golf, laga mat, resa.
Moderklubb: Sävehofs IK.
Position: Mittnia.
Tröjnummer i Bajen: 7.
Meriter: 53 landskamper (68 mål) och har spelat två VM och ett EM. Två SM-guld (med Sävehofs IK). Vann skytteligan i Handbollsligan 17/18 med 193 mål. Utsedd till Årets Bajenspelare 17/18, och utsedd till hela Handbollsligans MVP.
Aktuell: Spelande tränare i Hammarby Handboll som har premiär i Handbollsligan mot IFK Skövde den 7 september, klockan 19 hemma i Eriksdalshallen.

Visa merVisa mindre