Fåglarnas favoritkrog blir kvar även i vinter

Fågelrestaurangen vid Angarnsjöängen som slog upp dörrarna i fjol blev en jättesuccé. Vid ett och samma tillfälle kunde fågelskådare räkna in 250 gästande steglitsar. Även i år kommer lässtyrelsen odla solrosor och hjälpa fler fåglar att överleva vintern.

  • Publicerad 11:35, 30 maj 2017

Våren 2016 såddes ungefär en hektar solrosor och lika mycket havre på åkermarken vid Örsta ned mot Angarnsjöängen. Grödorna skördades aldrig utan stod kvar som ett näringsrikt vinterskafferi för småfåglar. Den exklusiva fågelrestaurangen gjorde stor succé. Under vintern sökte sig fler och fler småfåglar till området. Som mest räknade fågelskådare in 250 gästande steglitsar vid ett och samma tillfälle, jämfört med omkring 50 tidigare vintrar.

– Betydligt fler fåglar övervintrade; exempelvis domherrar, finkar och mesar, säger Björn Nordling i Angarngruppen som jobbar med att bevara flora och fauna i naturreservatet.

Även mindre vanliga fåglar lockades till Vallentuna, såsom snösparv och bergfink.

Steglitsen var en återkommande restaurangbesökare. Foto: Mostphotos

Solrosfälten skördas inte utan får stå kvar som ett näringsrikt vinterskafferi åt småfåglarna. Foto: Mostphotos

Oljeväxter, som rapsolja tillverkas av, är nytt på menyn från i vinter. Foto: Mostphotos

Den populära fågelrestaurangen blir kvar och kommer att hålla öppet ännu en vinter. I år utökar länsstyrelsen, som ansvarar för skötseln av naturreservatet, menyn med oljeväxter. På samma plats som tidigare kommer länsstyrelsen att så 1/3-del av vardera solrosor, havre och oljeväxter.

Tanken är att maten ska räcka genom hela vintern och hjälpa fler fåglar att överleva. Länsstyrelsen hoppas även att fågelrestaurangen ska locka människor till området.

– Fågelrestaurangen piggar upp vinterns artfattigare fågelskådning, säger Björn Nordling.