Modulhus. I Fagersjö kommer två paviljonger av den här typen att ställas upp. Husen ska bland annat bli hem åt ensamkommande flyktingbarn. Foto: Ramirent

Fagersjö får modulhus för ensamkommande flyktingbarn – kan bli aktuellt på fler platser

För att kunna fixa fram boende åt alla de ensamkommande flyktingbarn som kommit till Stockholm tar staden nu till en ny lösning: modulhus. Först ut är Fagersjö som får två paviljonger.

  • Publicerad 11:18, 7 jan 2016

– Vi hoppas på att paviljongerna ska gå att använda senast från och med mars, men det är svårt att säga exakt när inflyttningen blir. Nu byggs paviljongerna och sen ska det installeras el och vatten, säger Inger Åsebo, biträdande avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Tillfälligt bygglov

Hon kan inte säga ännu hur modulhusen kommer att se ut, men klart är att det handlar om två nybyggda paviljonger i två våningar som kommer ställas upp i Fagersjö, med tillfälligt bygglov. Standarden beskriver hon som ”helt okej”.

– Det blir enkelt men bra. Alla boende har eget rum med toa och dusch och utöver det gemensamma utrymmen som till exempel kök. Självklart kommer de att klara vårt klimat.

Kan bli fler

I den ena paviljongen kan socialförvaltningen ge plats för 40 ensamkommande flyktingbarn som väntar på besked om asyl, i den andra har Stiftelsen hotellhem i Stockholm plats för 44 personer som inte fått en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden, bland annat nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Inger Åsebo säger att modulhusen i Fagersjö är de första staden sätter upp, men att det kan bli fler på andra ställen.

– Det finns förslag på andra platser runt om i Stockholm, men inget är klart. Vi hoppas få göra på liknande sätt för behovet är jättestort.

Det som behövs i Stockholm är asylboenden för ensamkommande och nyanlända där de kan bo under en längre tid. Just nu lägger staden ner ankomstboenden eftersom det inte kommer lika många ensamkommande flyktingbarn till Sverige som under hösten.

– Förut kunde det komma så många som 120 ensamkommande flyktingbarn under ett dygn, nu kommer tio per dag. Men det är fortfarande många som behöver ett långsiktigt boende, vi letar boende åt flera hundra ensamkommande just nu, säger Inger Åsebo.