Väsbyhem stängde igen murstocken med metallnät. Foto: Läsarbild

Fågelmamma stängdes ute från sina ungar

Väsbyhem burade igen murstocken där fåglarna byggt sina bon. Då kunde mammorna inte ta sig till sina ungar. – Jag fick panik när jag gick ut på balkongen och hörde ungarna skrika, säger Anette Fredriksson, en av de boende i Väsbyhems hus.

  • Publicerad 17:47, 28 maj 2018

För några veckor sedan fick Anette Fredriksson, som bor på Hammarbyvägen, en lapp i brevlådan. Där stod det satt Väsbyhem skulle komma hem till henne för att bura igen murstocken, för att på så vis förhindra kajorna från att bygga bon där.

Innan dess hade hon dock märkt att det redan fanns fågelungar i boet ovanför hennes balkong och påtalade det för Väsbyhems personal.

De sa att de varken såg eller hörde någonting, så de stängde igen

Anette Fredriksson om när Väsbyhem kom hem till henne

– Jag sa till dem att det var fågelungar där när de kom hit för att stänga igen. Men de kollade efter och sa att de varken såg eller hörde någonting, så de stängde igen. Sedan fick jag panik när jag gick ut på balkongen och hörde ungarna skrika.

Anette skrev då ett inlägg på Facebook, där tilltaget vållade stor debatt. Det visade sig att tio andra bon hade bommats igen, men det är oklart hur många det fanns fågelungar i och hur många som har dött.

En annan Väsbybo, Thommy Westling, tog då saken i egna händer och åkte hem till Anette och de andra med igenbommade fågelbon.

Kajan kom till slut in till sina pipande ungar. Foto: Läsarbild

– Jag bände upp nätet och hörde fåglar därinne, men såg inget. Det var dels mörkt och dels så pass högt att jag inte kunde se in, men ett flertal fågelungar hördes klart och tydligt, berättar Thommy Westling.

Väsbyhem är nu polisanmälda av en privatperson. Mitt i söker Väsbyhem för en kommentar.