Får man in fågelinfluensa blir det total utslaktning här, säger Fredrik Andersson på Tarby gård. Foto: Louise Kristoffersson/Arkiv

Fågelinfluensan kan ge äggbrist

Flyttfåglarna har fört in fågelinfluensa i landet. Hittills har två miljoner smittade höns fått slaktas och nu kan det bli brist på svenska ägg i butikerna. Äggbonden Fredrik Andersson på Tarby gård gör allt han kan för att hålla smittan borta.

  • Publicerad 12:11, 28 apr 2021

På väg in i hönshuset byter han skor två gånger. Det är alltid noga med hygienen men 2021 är ett fågelinfluensaår och han är extra vaksam.

Sedan i vintras har två miljoner höns fått slaktas på svenska hönsgårdar, främst i sydvästra Sverige. Fredrik Andersson vill för allt i livet inte att Tarby ska drabbas.

– Då blir det total utslaktning. Man får ersättning av staten för djurens värde och en del av produktionsbortfallet. Men ett långt produktionsuppehåll skulle ändå vara en jättekatastrof för oss.

Hönorna är frigående, men hålls inomhus. På grund av fågelinfluensan får numera inga höns i livsmedelsproduktion gå ute.

– Den kommer med flyttfåglarna. Hela vägen genom Europa har det varit utbrott under våren, säger Fredrik Andersson som fruktar att sjukdomen ska återkomma varje år.

Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare​på Svenska Ägg, är inte fullt så pessimistisk.

– Det här ett exceptionellt år med aggressivt fågelinfluensavirus. Senast vi hade det var vintern 2016–17. Förhoppningsvis var det ett undantagsår, säger hon.

För att undvika äggbrist innan påsk styrdes leveranserna av svenska ägg om från industri till vanliga konsumenter.

– I vissa butiker har det märkts och varit lite tomt på hyllorna. Men så här efter påsk återhämtar man sig. Det är industrin, storkök och restaurang som fått hålla till godo med import.

Den som ska köpa ägg till sina pannkakor kan ändå märka att de är slut i vissa butiker, men att hyllorna är välfyllda i andra. Tillgången beror på vilka leverantörer som butikskedjan använder.

Marie Lönneskog Hogstadius tror inte att det blir någon riktig äggbrist.

– Nej. Och skulle det bli importägg också i butikerna så kommer det att stå klart på förpackningen. Men där tror jag att kunderna kommer att vara lojala mot de svenska äggen.

Men det är svårt att bortse ifrån två miljoner slaktade höns.

– Det kommer att märkas rätt lång tid. Det tar tid att komma ikapp, säger Fredrik Andersson.

Äggproduktion i Frösunda

På Tarby gård värper 3 750 Lohmannhöns ungefär 22 kilo ägg var.

Det blir en årlig produktion på runt 70 ton ägg.

Hönsen äter vete som odlas på gården och får även tillskott som köps in av Lantmännen. Dessutom får de pelleterat kalk för skalbildningen.

Ju äldre hönan blir desto större ägg värper hon. Men kalkmängden till skalen är alltid densamma och därför blir äggen också skörare med tiden.

B-ägg sorteras bort, till exempel för att skalen krackelerat. De kan då gå till industrin och bli äggmassa på dunk eller äggröra.

Visa merVisa mindre