Omsorg. Anställda i Sundbyberg får inte den uppskattning de förtjänar, anser facket och jämför med andra kommuner. Däribland Nacka, som beslutat om en "covidbonus" på upp till 10 000 kronor per medarbetare i skola och omsorg. Arkivbild. Foto: Alexander Kuronen/Mostphotos

Fackets sågning: Biobiljetter räcker inte

I ett brev till staden framför fackförbundet Kommunal kritik om låga löner och för lite uppskattning. Men de styrande politikerna i Sundbyberg går inte med på deras krav.

  • Publicerad 10:21, 3 maj 2022

För många av Kommunals medlemmar har pandemin inneburit särskilda prövningar. Det säger Gittan Sommarhed, förhandlingsansvarig i fackförbundet.

– Det har varit höga sjukskrivningar hos oss och människor som har varit otroligt rädda för att ta hem smittan till sina nära och kära.

Hon är en av tre representanter för Kommunal som nyligen röt ifrån i ett brev till Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg. I brevet krävde de mer pengar i lönepotten och att staden betalar ut en extra engångssumma till fackets medlemmar.

Mitt i:s bevakning av valet 2022

Löneutvecklingen, säger Gittan, är den sämsta under hennes 20 år som fackligt engagerad i staden. Som exempel nämner hon en nyrekryterad undersköterska vars lön är 24 300 kronor, samt en barnskötare som får 23 100.

– Då är de inte födda på 90-talet, utan det är människor som är i 40-årsåldern.

Hon menar att det enskilt viktigaste för medlemmarna är högre löner.

– Annars kommer man inte att få människor att vilja jobba i de här yrkena.

Vill respektera avtalen

Häromdagen fick förbundet svar, i ett brev som Peter Schilling hade skrivit under tillsammans med kommunalråden Stefan Bergström (C) och Johan Storåkers (L). Deras besked: resultatet av förhandlingen mellan Kommunal och SKR ska det inte petas i.

– För då bryter man upp själva samhällsöverenskommelsen vi har. Jag är inte villig att äventyra den svenska modellen, säger Peter Schilling till Mitt i.

Kommunstyrelsens ordförande. Peter Schilling (S) tycker att ekonomiska bonusar är kortsiktigt. Foto: Mikael Andersson

Samtidigt har både Region Stockholm och kommuner som Nacka och Ekerö valt att ge sina medarbetare en extrasumma eller extra semesterdagar, som tack för slitet i pandemin.

I Sundbyberg fick anställda en julklapp i form av två biobiljetter, berättar Gittan Sommarhed. Personal inom äldreomsorgen tilldelades även utmärkelsen Årets sundbybergare 2021, och styret lyfter även fram sitt beslut om att höja friskvårdsbidraget till 3 000 kronor per år.

– Men man får inte mindre hyra för att man får högre friskvårdsbidrag. Det handlar fortfarande om att kunna försörja sin familj, säger Gittan Sommarhed.

Peter Schilling menar att staden inte bör ge tillfälliga bonusar, utan arbeta med långsiktigare satsningar som vidareutbildning.

– Vissa kommuner har valt ett bonussystem, men hur ska man göra det då? Jag tycker att risken för orättvisor och otydlighet mellan yrkesgrupper är alldeles för stor, vi väljer att hålla fast vid långsiktiga lösningar i stället.

Företräder över 900 anställda

Kommunal företräder drygt 900 anställda inom Sundbybergs stads verksamheter, däribland äldre- och barnomsorgen.

Vid avtalsrörelsen för tre år sedan fick Kommunal ner heltidsmåttet för nattarbetare från 36 till 34 timmar. Facket anser att detta är bra för nattarbetarna, men är kritiska till att det räknas av från den ursprungliga lönepotten.

Det politiska styret menar att staden har en konkurrenskraftig lägsta lönenivå jämfört med andra kommuner i länet.

Källor: Kommunal, Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15