Bullkalas. Förutom att förbundet ska bjuda på kanelbullar ska Linda Lindberg lyfta frågan om arbetsmiljön för lärare på Världslärardagen. Foto: Karin Nilsson/privat (kollage)

Facket vill prata om lärarnas insatser

135 längder med kanelbullar och intervjuer med chefer i skolvärlden ska uppmärksamma lärarnas insatser under corona i Danderyd.

  • Publicerad 17:00, 1 okt 2020

På måndag uppmärksammas lärarna under Världslärardagen. Även av Lärarförbundet Danderyd som planerar ett bullkalas för alla lärare i kommunen.

Linda Lindberg, lärare på Vasaskolan och fackligt engagerad, menar att lärarnas engagemang under corona inte har uppmärksammats tillräckligt.

– Vi har fått höra mycket om vården och hur de kämpar på, vilket är fantastiskt. Men man har tagit lärarprofessionen för givet, säger hon till Mitt i Danderyd.

Arbetsmiljö under corona

Årets Världslärardag har arbetsmiljö som tema under parollen ”Från risk till frisk”. Linda Lindberg har intervjuat personer i olika chefspositioner inom skolvärlden för att lyfta frågan.

Intervjuerna kommer att publiceras via förbundets kanaler.

Lärarförbundet Danderyd ska även bjuda sina kollegor på 135 längder med kanelbullar.

– Vi vill prata om vår arbetsmiljö och hur viktigt det är att stärka professionen för framtiden. Vi vill ge ett stort tack till alla lärare, men även ta upp de frågor som de tycker är viktigt.

Vad kan det vara?

– Vilken chock corona har varit. Att man ska undervisa och förväntas arbeta som att inget har hänt. Elever och lärare har kastats in i en värld med digitalisering vi inte är helt förberedda på.

Har ni ställt några krav för att det ska bli bättre?

– Ja, att det ska finnas kurser. Mer personal som kan hjälpa till med det tekniska. Det finns mycket som måste bli bättre, och alla har inte varit förberedda på den här omställningen. Det ser olika ut på olika skolor.

Kanelbullens dag är den 4 oktober och Världslärardagen den 5 oktober.