Facket rasar efter varselbeskedet: ”Kommer att bli katastrof”

Fackförbundet Kommunal rasar över Karolinskas varselbesked och menar att beslutet riskerar att rasa hela verksamheten.

  • Publicerad 14:36, 6 nov 2019

Under onsdagen kom beskedet – Karolinska varslar 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Detta för att möta den tuffa ekonomiska situationen som råder på sjukhuset just nu.

Varselbeskedet har fått Fackförbundet Kommunal att rasa. Enligt dem riskerar varslet att förstöra hela verksamheten.

– Det här kommer att bli katastrof. Undersköterskorna utgör fundamentet för omvårdnaden i sjukvården, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunal i ett pressmeddelande.

Catharina Häggbom. Foto: Pressbild.

Påverkar stockholmarnas välfärd

Enligt Kommunals egna beräkningar har det till och augusti i år arbetats övertid på motsvarande 520 helårsanställningar på fackförbundets avtalsområde med Karolinska universitetssjukhuset. På grund av anställningsstoppet som råder har de flera tusen visstidsanställda som jobbar på sjukhuset fått på sina axlar att hålla i gång verksamheten.

– Den redan dåliga arbetsmiljön kommer att bli sämre. Det finns inte utrymme att effektivisera verksamheten mer. Nu handlar det om rena nedskärningar i stockholmarnas välfärd, säger Catharina Häggbom.

Driver bort undersköterskor

Om varslet genomförs kommer det bli svårt för Karolinska att överhuvudtaget klara personalförsörjningen, menar fackförbundet. Detta eftersom att sjukhuset under lång tid har haft svårt att rekrytera undersköterskor.

Mycket tyder på att erfarna och kompetenta undersköterskor nu kommer att söka sig till andra arbetsgivare.

– I en redan ansträngd arbetssituation väljer arbetsgivaren att aktivt driva bort undersköterskor från Karolinska, säger Catharina Häggbom.