Buss 610 i solgasset vid Danderyds sjukhus. Foto: Louise Kristoffersson

Facket: ”Arriva borde be om ursäkt”

”En del förare vet inte hur man reglerar värmen” var Arrivas svar på varför bussarna blir för varma. Nu får de kritik av Kommunal. – Arriva borde be om ursäkt, säger deras pressekreterare.

  • Publicerad 16:25, 25 maj 2018

Artikeln om varför det blir så varmt på Roslagsbussarna har lett till en hel del läsarkommentarer. Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund angav flera skäl till att temperaturerna kan bli höga. Att alla bussar inte har luftkonditionering, att det är svårt att kyla ner varma bussar och att det kan uppstå tekniska fel. Men han såg också ett problem i att det finns förare som inte hanterar aggregaten korrekt.

– En del förare vet inte hur man reglerar värmen. När resenärerna börjar klaga så höjer de kapaciteten och sänker till minsta möjliga temperatur. Då kan kylaggregaten frysa och det kommer ut varmluft. Det kan ta flera timmar att tina upp aggregaten, sa han.

Han borde be både förare och passagerare om ursäkt.

Fredrik Jansson, Kommunal

Det är ett uttalande som fackförbundet Kommunal, dit Arrivas förare hör, reagerar starkt emot.

– Jag kan nog tycka att Christer Ekelund borde be både förare och passagerare om ursäkt för hur han uttalar sig, säger pressekreteraren Fredrik Jansson. Det finns klimatanläggningar på alla bussar, även de gamla.

”Service och utbildning är Arrivas ansvar”

Enligt Kommunal kontrolleras klimatanläggningarna bara när det är besiktning en gång om året.

– Servicen är eftersatt och det är Arrivas ansvar. Och om de anser att personalen inte har tillräcklig kunskap får de utbilda dem. De kan också se till att det finns ordentliga manualer i bussarna. Arriva har en tendens att lägga skulden på sina anställda. De borde ta en fundering på om det är ett rimligt sätt att förhålla sig.

Vi skickade vidare frågan om arbetsgivarens ansvar att utbilda förarna till Christer Ekelund.

– Självklart är det vårt ansvar. En AC-anläggning på en buss är inte som på en bil. Den är lite mer komplicerad. Det är självklart vår uppgift att se till att man utbildad så att man gör rätt. Kanske har utbildningen inte varit tillräcklig.