Jan Bengtsson och Patrik Stridsman är fackligt aktiva inom polisen i innerstan. Foto: Lisa Bonnichsen

Facket: Antalet poliser på stan har halverats

Förr fanns 1 000 poliser i yttre tjänst i innerstan – nu är siffran halverad. Polisbristen skapar en hård arbetsmiljö för poliserna. – Många slår knut på sig själva, säger Jan Bengtsson, på Polisförbundet i City.

  • Publicerad 05:00, 21 feb 2019

För Polisförbundet är polisbristen i innerstan ingen nyhet – det är något man flaggat för i flera år.

– Det vi kan se är att poliserna i yttre tjänst minskar i antal, men får mer och mer att göra, säger Patrik Stridsman, facklig ledamot på Polisförbundet City, som innefattar hela innerstan.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i den lokala polisens arbete i innerstan. Hur invånarna drabbas i en allt mer jäktad och ansträngd polisorganisation. Denna del – facket larmar om poliskår som slår knut på sig själv.


I mitten av 1980-talet fanns runt 1 000 poliser i yttre tjänst i innerstan, enligt förbundet. Nu är siffran halverad, runt 450 stycken enligt statistik från Polismyndigheten.

Förr fanns även tio närpolisstationer i innerstan. Nu finns bara två större polisstationer kvar, på Södermalm och Kungsholmen.

Samtidigt finns uppdraget att polisen ska komma närmre medborgarna. En ekvation som är svår att lösa.

– Det blir som ett spel för gallerierna. Det vore mer rimligt om personalen i yttre tjänst ökat, men den har istället minskat. Många slår knut på sig själva, säger Jan Bengtsson, facklig ledamot för Polisförbundet City.

Över hälften av poliserna i landet funderar på att byta bana, enligt Polisförbundet. Foto: Lisa Bonnichsen

Konsekvenserna av den pressade organisationen är en poliskår som inte hinner med sitt uppdrag, enligt facket.

Tiden räcker helt enkelt inte till, arbetsbelastningen för innerstans poliser är den högsta i landet enligt förbundets siffror.

– Vi skulle vilja ha 200 fler uniformerade poliser, säger Patrik Stridsman.

Bara parkering och vägtullar i innerstan äter upp en stor del av lönen

Jan Bengtsson, Polisförbundet

Många lämnar yrket

Förbundet har räknat ut att det försvunnit runt 150 tjänster inom polisen i innerstan under de senaste tre åren.

Dessutom är det svårt att behålla personal, genomströmningen är stor speciellt i innerstan. En nybakad polis har runt 25 000 kronor i ingångslön, vilken är samma som poliserna i till exempel Luleå har. Trots regionens skilda lönelägen i övrigt.

Över hälften av poliserna i landet funderar på att byta bana, enligt Polisförbundet.

– De flesta poliser här har inte råd att bo i sitt polisområde och måste kanske ha bil för att man jobbar obekväma tider. Bara parkering och vägtullar i innerstan äter upp en stor del av lönen, säger Jan Bengtsson.

Vill ha högre löner

Runt 30 000 kronor är en rimlig ingångslön i Stockholms innerstad, tycker Polisförbundet City.

Lösningen? Mer pengar från politikerna, fylla platserna på polishögskolan så fler poliser kommer i tjänst och höja lönerna är en start enligt Polisförbundet. Och att Polismyndigheten tar ett bättre arbetsgivaransvar.

– Så man får tillbaka de poliser som lämnat. Polisen behöver vara så bra betald att man inte lämnar yrket för något annat, säger Tommy Hansson, på Polisförbundet i region Stockholm.