Arbetsmiljörisk. Skolnämnden väntas ikväll fatta beslut om att stänga två tredjedelar av skolan. Foto: Kristina G Eriksson

Facken eniga: Fel att stänga ned på Skytteholm

Facken säger nej till de skolnedläggningar som det politiska styret avser att klubba ikväll. En stor risk för både personal och elever, larmar de.

  • Publicerad 14:40, 10 dec 2020

Ikväll väntas skolnämnden i Solna ta beslut om att stänga mellan- och högstadiet på Skytteholmsskolan samt mellanstadiet på Granbacka.

Föräldrar och barn har uppmanats att samlas för en manifestation utanför politikernas mötesrum och namnlistorna mot nedläggningen växer sig långa.

Nu får föräldrar och elever stöd från lärarfacken.

Kommunal, Solnaavdelningarna av Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet samt tre andra fack varnar i en gemensam skrivelse för stora negativa konsekvenser om skolnämnden säger ja till planerna.

Stor arbetsmiljörisk

De skolor dit eleverna tvingas flytta blir överfulla och är inte dimensionerade för hundratals fler elever, varken lokaler eller skolgårdar, menar facken.

De är kritiska till att beslut ska tas nu, och inte efter nästa skolval när man vet hur många elever som sökt till skolorna. Omorganisationens tajmning med corona och krav på distansering är också dålig, anser facken.

"En stor arbetsmiljörisk med stor risk för ohälsa bland personaler och elever", sammanfattar de.