I april ansökte Klädkedjan MQ om konkurs och kort senare stängdes samtliga butiker. Det är en av många konkurser hittills under pandemin. Foto: Fredrik Sjöquist/arkiv

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för många branscher har det varit nattsvart.

  • Publicerad 06:15, 16 jan 2021

Under december 2020 ökade antalet konkurser i Stockholms län med sju procent jämfört med året innan. Men under helåret 2020 så minskade konkurserna med tre procent i Stockholms län jämfört med 2019.

"Livsverk krossades"

Enligt Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe, beror ökningen mot slutet av året på att många företag har kämpat in i det sista men till slut tvingades ge upp, med konkurs som enda utväg.

– Många kommer att minnas konkursåret 2020 som året då många livsverk krossades och gick upp i rök över en natt samt ett år där de företag som redan hade det tufft försvann tidigt under året. Redan under tidig vår kunde vi se vilka branscher som skulle anses vara högriskbranscher under pandemin, rese, hotell- och restaurangbranschen var ett exempel, säger Henrik Jacobsson i ett pressmeddelande.

MQ ansöker om konkurs – Stockholmsbutikerna stängs i dag

I hela landet var årets i särklass största konkurs både sett till omsättning och antal anställda MQ Retail AB:s konkurs i april 2020, då företagets många klädbutiker i bland annat Stockholm slog igen. MQ återuppstod kort senare, och öppnade under konceptet Marqet efter att ha räddats av Mats Qviberg, en av MQ Holdings tio största aktieägare.

En tredjedel av aktiebolagskonkurserna 2020 inträffade i Stockholms län – totalt 2 196 gick i konkurs under året.

Anrika Thernlunds har gått i konkurs – efter 65 år

Butiksdöd spred sig

Vapianos restauranger, krogkedjan Melanders och klädkedjan Thernlunds är bara några exempel på konkurser under 2020.

Butiksdöden sprider sig i stan – allt fler går i konkurs

Tio största arbetsgivarna i konkurs under 2020

En rad Stockholmsföretag är med på topp tio över de största arbetsgivarna i landet som gick i konkurs under krisåret 2020.

1. MQ Retail AB, 551 anställda, med säte i Göteborg.

2. OSM Aviation Sweden AB, 262 anställda, Stockholm.

3. TeknikMagasinet Sweden AB, 292 anställda, Sundbyberg.

4. Lund Fashion AB, 245 anställda, Lund.

5. Pilot Service Sweden AB, 240 anställda, Stockholm.

6. Plintab Personal AB, 173 anställda, Skärholmen.

7. AB Alphace Coaching & Education, 168 anställda, Uppsala.

8. Joy Shop Aktiebolag, 156 anställda, Göteborg.

9. Lövholmens Hemtjänst AB, 139 anställda, Bandhagen.

10. Markona AB, 127 anställda, Uppsala.

Källa: Creditsafe

Visa merVisa mindre

Fortsatt svårt för många

Många företag står nu inför en ny tuff period, framförallt restauranger och butiker går på knäna till följd av de nya hårdare restriktionerna. Som Mitt i tidigare har rapporterat inleddes 2021 med ett ras i omsättning för Stockholms restauranger med 70 procent jämfört med året innan.

– Blickar vi framåt och siar kring de kommande månaderna så befarar vi att de kommer vara tuffa månader, hur höga konkurstalen förväntas bli är svårt att säga då detta beror på i vilken omfattning företag kommer att få ekonomisk stöd och hjälp, säger kreditupplysningsföretaget Creditsafes vd Henrik Jacobsson.

Över 1 600 Stockholmsföretag i konkurs hittills i år

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26