Under december 2020 ökade antalet konkurser i Stockholms län med sju procent jämfört med året innan. Men under helåret 2020 så minskade konkurserna med tre procent i Stockholms län jämfört med 2019.

"Livsverk krossades"

Enligt Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe, beror ökningen mot slutet av året på att många företag har kämpat in i det sista men till slut tvingades ge upp, med konkurs som enda utväg.

– Många kommer att minnas konkursåret 2020 som året då många livsverk krossades och gick upp i rök över en natt samt ett år där de företag som redan hade det tufft försvann tidigt under året. Redan under tidig vår kunde vi se vilka branscher som skulle anses vara högriskbranscher under pandemin, rese, hotell- och restaurangbranschen var ett exempel, säger Henrik Jacobsson i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/mq-ansoker-om-konkurs-stockholmsbutikerna-stangs-i-dag/lmtdp!8420019/

I hela landet var årets i särklass största konkurs både sett till omsättning och antal anställda MQ Retail AB:s konkurs i april 2020, då företagets många klädbutiker i bland annat Stockholm slog igen. MQ återuppstod kort senare, och öppnade under konceptet Marqet efter att ha räddats av Mats Qviberg, en av MQ Holdings tio största aktieägare.

En tredjedel av aktiebolagskonkurserna 2020 inträffade i Stockholms län – totalt 2 196 gick i konkurs under året.

https://www.mitti.se/nyheter/anrika-thernlunds-har-gatt-i-konkurs-efter-65-ar/lmtac!7692073/

Butiksdöd spred sig

Vapianos restauranger, krogkedjan Melanders och klädbutikerna Thernlunds och Polarn och pyret är bara några exempel på företag som hade det tufft under 2020.

https://www.mitti.se/nyheter/butiksdoden-sprider-sig-i-stan-allt-fler-gar-i-konkurs/lmtdA!8429995/

Fortsatt svårt för många

Många företag står nu inför en ny tuff period, framförallt restauranger och butiker går på knäna till följd av de nya hårdare restriktionerna. Som Mitt i tidigare har rapporterat inleddes 2021 med ett ras i omsättning för Stockholms restauranger med 70 procent jämfört med året innan.

– Blickar vi framåt och siar kring de kommande månaderna så befarar vi att de kommer vara tuffa månader, hur höga konkurstalen förväntas bli är svårt att säga då detta beror på i vilken omfattning företag kommer att få ekonomisk stöd och hjälp, säger kreditupplysningsföretaget Creditsafes vd Henrik Jacobsson.

https://www.mitti.se/nyheter/over-1600-stockholmsforetag-i-konkurs-hittills-i-ar/lmtig!8969297/