En Facebookgrupp ska hjälpa ungdomar till arbete när staden slopat sommarjobb i år. Men i coronakrisen pausas marknadsföringen mot företag. Foto: Mostphotos

Facebook skulle rädda sommarjobben – kan knäckas av corona

Lidingö Stad ordnar inga sommarjobb i år. I stället skulle en Facebookgrupp som staden startat tillsammans med Företagarna Lidingö hjälpa ungdomarna till jobb. Men på grund av coronakrisen pausas marknadsföringen mot företagen.

  • Publicerad 05:00, 26 mar 2020

Förra året sökte 480 ungdomar Lidingö stads 38 sommarjobb. Men som Mitt i har berättat tidigare ordnar staden inga sommarjobb för ungdomar i år.

I stället sjösattes staden tillsammans med Företagarna Lidingö den 10 mars Facebookgruppen ”Sommarjobb på Lidingö”.

Hittills har gruppen 273 medlemmar, varav drygt 200 ungdomar.

”Företag har andra utmaningar små måste gå före”

Gruppen är tänkt som en mötesplats för Lidingöungdomar mellan 15 och 19 år som söker sommarjobb och företag som söker sommarjobbare.

– Tanken var att be företag att lägga in sina annonser i Facebookgruppen. Men vi pausar det tills det känns som rätt tillfälle. Men i och med coronakrisen har företag andra utmaningar som måste gå före, säger Jonas Melcherson, ordförande i Företagarna Lidingö.

Söka sommarjobbskurs ställdes in

Lidingö stad ordnade också en kurs i hur man söker sommarjobb med rekryteringskonsulten Christoffer Toll. Tio ungdomar kom till workshopen i stadshuset den 3 mars. 20 ungdomar hade anmält sig till det andra tillfället den 11 mars men det blev inställt på grund av risken för spridning av coronaviruset.

I stället har en video där Christoffer Toll ger sommarjobbarna tips publicerats på kommunens hemsida, Facebook och Youtube.

”Osäkerheten kommer nog att sitta i ett tag”

När aktiviteten i Facebookgruppen ”Sommarjobb på Lidingö” kan komma igång är oklart.

– Osäkerheten kommer nog sitta i ett tag. Vi vill ju alla som samhällsaktörer hålla en positiv ton och sträva framåt. Men företagarna på ön kommer nog inte att vända ögonen åt det här hållet i nuläget även om ungdomarna är hoppfulla om att få sommarjobb, säger Jonas Melcherson.

”Vet inte hur situationen med coronaviruset ser ut i sommar”

Även om cornaviruset gör situationen tuffare än vanligt för Lidingös företag och chanserna till sommarjobb ovanligt små för ungdomarna tycks staden i nuläget inte ha några planer att ändra sig och erbjuda kommunala sommarjobb.

Omsorgs- och socialnämndens ordförande Birgitta Sköld (LP). Foto: Anna Z Ek

”Just nu är fullt fokus på att minska smittspridningen och skydda Lidingöbor i riskgrupper. Dessutom gör Lidingö stad vad vi kan för att stötta Lidingös företag genom denna kris. I dag vet vi inte alls hur situationen med coronaviruset kommer se ut i sommar. Det får vi återkomma till”, skriver omsorgs- och socialnämndens ordförande Birgitta Sköld (LP) i ett mejl.

Christoffer Tolls sommarjobbssökarkurs: