Få Värmdöelever vill plugga på hemmaplan

75 procent av alla elever folkbokförda i Värmdö söker sig bort från kommunen när det är dags att välja gymnasium. Nacka och Stockholm är platserna som lockar mest. – Lämnar man inte så blir man fast här, säger Alexandra Hellström.

  • Publicerad 07:43, 24 maj 2017

För några veckor sedan landade de preliminära antagningsbeskeden till gymnasieskolan hos Värmdös ungdomar. Och följer årets nior förra årets trend så kommer 75 procent av eleverna att välja andra kommuner före Värmdö.

Alexandra Hellström.

Mitt i har träffat ett gäng nior på Brunns skola och de är inte förvånade över siffrorna.
– Det är ganska rimligt att vilja iväg. Jag vill ut från Värmdö för att lära känna mer av Stockholm och för att inte bli kvar i Värmdöbubblan. Man blir fast annars, säger 15-åriga Alexandra Hellström.

”Jag vill ut från Värmdö för att lära känna mer av Stockholm och för att inte bli kvar i Värmdöbubblan. Man blir fast annars”

Hennes fyra klasskamrater nickar och skrattar.
De har känt varandra länge. Inför hösten, när de alla börjar gymnasiet, vill de ta chansen att lära känna nya kompisar.
– Ja, jag tror att det är bra att komma ut lite. Många av klasskompisarna härute på Ingarö har man ju känt sedan ettan, säger Hugo Freij.

Stockholm och Nacka lockar mest

Samtidigt som bara var fjärde Värmdöelev väljer att plugga på hemmaplan så väljer nästan lika många att pendla in till Värmdös gymnasium från Stockholm, Nacka, Tyresö, Huddinge och Haninge. Högst upp på listan hos Värmdöeleverna hamnar Stockholm dit hela 40 procent av eleverna sökte sig förra året, sedan Nacka med 35 procent.

Hugo Freij, Line Bergström, Alexandra Hellström, Alva Olsson och Julia Jansson.

Alva Olsson, 15, har valt Nacka gymnasium till hösten.
– Slussen renoveras och det kommer att bli krångligt att ta sig vidare. Jag väljer nog Nacka, dels för att det känns som en bra skola med ett bra rykte men också för att jag inte vill pendla så långt, säger hon.
Hon vet redan nu vilket yrke hon vill satsa på.
– Jag har alltid velat bli läkare och då är det natur som gäller. Det känns kul, säger Alva Olsson.

Planer på ”supergymnasium” finns

I Värmdö finns tre gymnasium, kommunala G2 som erbjuder bland annat stylistutbildning, Mälardalens ridgymnasium med inriktning för lantbruk- och hästintresserade och Värmdö tekniska gymnasium.

Vid Gullmarsplan ligger populära Värmdö gymnasium, dit fler elever söker än vad det finns platser för. Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande tror att läget spelar in.
– Närheten till storstan lockar. Där har vi höga intagningspoäng, men egentligen inte så många elever från Värmdö, säger hon.
Hur ser du på att Värmdöeleverna lämnar kommunen för att plugga?
– Jag tror att det är naturligt på ett sätt, de flesta växer upp här och då vill man in till stan för att känna på storstadspulsen och pröva sina vingar. Självklart så hade det ju varit en fördel om vi hade kunnat locka dem att stanna. Kanske om vi hade ett supergymnasium som var väldigt nischat och konkurrenskraftigt och där finns ju lite planer hos oss, säger Marie Bladholm (M).

”Gymnasiet ska vara kul”

Tillbaka till klassrummet på Brunns skola, där en stor del av samtalsämnet handlar om gymnasievalet. Line Bergström, 15, tror att många förstorar upp valet.
– Det känns som att många gör det till en stor grej. Men alla de stora programmen, samhäll, natur och ekonomi är breda så vill man byta inriktning i framtiden så är det bara att göra det. Jag vet inte vad jag vill jobba med än. Nu vill jag bara ha lite roligt, säger Line Bergström.
Alexandra Hellström håller med.
– Gymnasiet ska vara kul. Man ska orka också, säger hon.

Fakta

Här vill Värmdöelever plugga

Här gick eleverna med Värmdö som hemkommun i gymnasiet hösten 2016:
40 procent i Stockholm
35 procent i Nacka
19 procent i Värmdö
6 procent utanför länet

Källa: Skolverket