Stockholmarna är bland de minst lokalpatriotiska grillmästarna i landet. Foto: Mostphotos

Få stockholmare lägger lokalproducerat på grillen

Bara åtta av hundra stockholmare väljer lokalproducerat när det vankas grillning. Stockholmarna är bland de minst lokalpatriotiska grillarna i landet.

  • Publicerad 04:44, 20 maj 2020

Kolglöden har blivit askgrå och det är dags att lägga köttbiten, eller auberginen för den som föredrar det, på grillen.

Sannolikheten att köttbiten inte är lokalproducerad är stor i länet. Bara åtta av hundra stockholmare väljer den lokalproducerade filén före den icke lokalproducerade, enligt Icas årliga grillrapport.

Fakta

Det här grillar vi helst svenskproducerat

  1. Fågel, 46 procent.
  2. Kött, 41 procent.
  3. Fisk/skaldjur, 21 procent.
  4. Ost, 9 procent.
  5. Växtbaserade köttsubstitut, 4 procent.

* Andel personer som angett “svenska” som den viktigaste faktorn när de väljer mat till grillen för respektive livsmedel.

Källa: Icas grillrapport

Få grillar lokalproducerat

Stockholmarna är bland de minst lokalpatriotiska grillmästarna i landet. I bara Blekinge och Örebro är personerna framför grillen sämre.

I övriga delar av landet går lokalproducerat grillstoff före ekologiskt. Drygt sju av tio svenskar väljer hellre lokala råvaror i stället för ekologiska.

– Lokalproducerat är en stark trend som vi tror bara kommer att fortsätta öka, inte minst under grillsäsongen som sammanfaller med att vi i Sverige har många lokala råvaror i säsong, säger Icas trendanalytiker Lieselott Liljevik i ett pressmeddelande.