
Stockholmarna är bland de minst lokalpatriotiska grillmästarna i landet. Foto: Mostphotos
Få stockholmare lägger lokalproducerat på grillen
Bara åtta av hundra stockholmare väljer lokalproducerat när det vankas grillning. Stockholmarna är bland de minst lokalpatriotiska grillarna i landet.
- Nyheter
- Publicerad 04:44, 20 maj 2020
Kolglöden har blivit askgrå och det är dags att lägga köttbiten, eller auberginen för den som föredrar det, på grillen.
Sannolikheten att köttbiten inte är lokalproducerad är stor i länet. Bara åtta av hundra stockholmare väljer den lokalproducerade filén före den icke lokalproducerade, enligt Icas årliga grillrapport.
Fakta
Det här grillar vi helst svenskproducerat
- Fågel, 46 procent.
- Kött, 41 procent.
- Fisk/skaldjur, 21 procent.
- Ost, 9 procent.
- Växtbaserade köttsubstitut, 4 procent.
* Andel personer som angett “svenska” som den viktigaste faktorn när de väljer mat till grillen för respektive livsmedel.
Få grillar lokalproducerat
Stockholmarna är bland de minst lokalpatriotiska grillmästarna i landet. I bara Blekinge och Örebro är personerna framför grillen sämre.
I övriga delar av landet går lokalproducerat grillstoff före ekologiskt. Drygt sju av tio svenskar väljer hellre lokala råvaror i stället för ekologiska.
– Lokalproducerat är en stark trend som vi tror bara kommer att fortsätta öka, inte minst under grillsäsongen som sammanfaller med att vi i Sverige har många lokala råvaror i säsong, säger Icas trendanalytiker Lieselott Liljevik i ett pressmeddelande.