Få politiker på plats för att möta tältande

På onsdagen var det möte mellan politiker och flyktingar på Bredkilsbacken i Huvudsta. Mötet arrangerades bredvid platsen där 16 personer tältat, men inga politiker från den blågröna majoriteten fanns på plats. – Jag skulle vidare till ett möte som inte gick att flytta på. Men jag kom förbi innan för att tala med folk, säger miljöpartisten Martin Marmgren.

  • Publicerad 22:12, 7 nov 2018

16 personer från Syrien och Eritrea har tältat på Bredkilsbacken i Huvudsta sedan i fredags i protest mot att de efter två år tvingats flytta från de bostäder Solna Stad ordnat för dem. På onsdagsmorgonen var polis och personal från Solna stad på plats för plocka ned tälten.

Senare samma dag ordnades ett möte bredvid platsen. Samtliga partier var inbjudna att delta.

Under mötet deltog dock bara politiker från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Miljöpartiet som ingår i den nya majoriteten fanns närvarande innan mötet.

– Beslutet om två år togs när vi var i opposition. Då röstade vi emot. Vi ville se en möjlighet att förlänga om man inte hittat bostad. Men nu är det detta som gäller och då får vi förhålla oss till det, säger Martin Marmgren.

Han fortsätter:

– Det är en svår situation och jag känner med dem. Jag hoppas att de på något sätt ska hitta ett boende och att man tar hjälp av det stöd som finns att få. Som jag förstår kan du fortfarande få hjälp av kommunen i sökandet, sade Martin Marmgren efter mötet.

Rami Saadah bodde i tälten. Foto: Åsa Sommarström.

Rami Saadah har tre veckor kvar på sitt kontrakt men har tältat för att visa sympati med de som redan tvingats flytta ut.

– Jag tänker fortsätta att protestera mot det här. Kommunen löste ett problem genom att bara låta oss bo i två år. Men nu har kommunen fått hundra problem i stället. Nu är var och en av oss ett problem. Det här är en traumatisk sitution, säger han.

Föreningen Ort för ort var med och ordnade mötet. Enligt kommunalrådet Lars Rådén (M) var också det en anledning till att han inte ville komma på mötet.

– Annars har vi varit hundra procent tillgängliga för både medier och boende. Vi har haft öppna möten och dialoger. Men jag har inte tyckte att det varit konstruktivt att göra det via nätverket Ort till ort, det är min erfarenhet av dem tidigare, säger han.

Scott Springfeldt fanns på plats från föreningen Ort till ort.

– Jag tycker att det var ett bra möte. Representanter för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var med. De kunde inte svara på vad som skulle hända nu. Men de hade massa rekommendationer till de boende. Det blev en bra dialog, säger Scott Sprengfeldt.