Alla tobaksförsäljare måste kontrollera att unga som köper tobak är över 18 år. Foto: arkivbild

Få handlare sålde tobak till ungdomar

Handlarna i Skärholmens stadsdel är bra på att kräva legitimation av unga som vill köpa tobak. Bara 5 av 28 handlare sålde cigarretter utan att kräva legitimation, när kontrollköp gjordes under tisdagen. – Ett riktigt gott resultat, tycker Conny Carlsson Sundman vid socialförvaltningen.

  • Publicerad 11:19, 20 jun 2018

Conny Carlsson Sundamn tillbringade tisdagen i Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen, ihop med personal från stadsdelsförvaltningen och en ung kille och en tjej som gick in i butiker och kiosker för att köpa cigaretter.

Syftet var att kontrollera om handlarna följer tobakslagen, som ålägger dem att kräva legitimation av ungdomar som kan tänkas vara under 18 år.

Premiär i Skärholmen

Kontrollköp kallas det, och är tillåtet sedan 2014. Stockholms stad har använt metoden sedan 2015, men i Skärholmens stadsdel är det premiär först nu.

– Fram till nu har Skärholmens stadsdelsförvaltning valt att bara använda sig av den lagstadgade tillsyn som polisen gör. Problemet med den är att inga handlare frivilligt uppger att de säljer tobak till unga. Därför är kontrollköp ett bra komplement, och nu är Skärholmen i gång, säger Conny Carlsson Sundman, som  är samordnare vid socialförvaltningen, bland annat för tillsynen av tobak och e-cigaretter.

De fem handlare som sålde tobak till ungdomarna fanns i Vårberg, Bredäng och Skärholmen. Bland dem fanns både stora butiker och mindre ställen.

– Generellt brukar större butikskedjor få sämre resultat vid kontrollköpen än småhandlarna. De är sämre på att informera personalen om deras skyldigheter, säger Conny Carlsson Sundman.

Metoden ger resultat

Vid kontrollköpen går ungdomen (som alltid fyllt 18 men ser ung ut) in i butiken/kiosken och försöker köpa cigaretter. Om kassapersonalen inte kräver legitimation säger ungdomen till sin uppdragsgivare, som väntar utanför. Återkopplingen sker sedan direkt.

– Vi går in i butiken och pratar med den anställde om det som hänt. Sedan skickar vi ett brev till chefen. Någon påföljd blir det inte. Vi för en dialog, säger Conny Carlsson Sundman.

Resultatet är gott. Den statistik som Stockholms stad har fört sedan starten 2015 visar att handlarna skärper sig när kontrollköp gjorts i deras butiker.

 

Fakta

Kontrollköp lagligt sedan 2014

Den 1 maj 2014 ändrades lagen så att kommuner får utföra kontrollköp av folköl, tobak och receptfria läkemedel.

Syftet är att kontrollera att den som säljer varorna förvissar sig om att kunden fyllt 18 år.

Kommunen får genomföra kontrollköp utan att näringsidkaren underrättas i förväg.

Kommunen ska snarast efteråt underrätta försäljningsstället om att ett kontrollköp gjorts

Källa: Folkhälsomyndigheten, Stockholms stad
Visa merVisa mindre