Få förskollärare är legitimerade: ”Prioriterar inte förskolan”

Enligt statistik från Skolverket består endast 19 procent av den totala personalstyrkan på förskolorna i Solna kommun av legitimerade förskollärare Det är hälften så lågt som rikssnittet.

  • Publicerad 14:19, 2 sep 2019

För att få en tillsvidareanställning som förskollärare krävs idag en legitimation. Enligt Skolverkets statistik från 2018 är endast 19 procent av den totala personalstyrkan i förskolorna i Solna kommun utbildade förskollärare, vilket är en låg andel i jämförelse med grannkommuner och resten av landet.

I riket är snittet 40 procent, alltså mer än hälften än i Solna kommun. I Stockholms län ligger snittet på 30 procent.

I ett pressmeddelande kallar Socialdemokraterna i Solna kommun siffrorna för ”uppseendeväckande låga”.

– Det borde inte se ut så här. Jag tror att de stora barngrupperna och att kommunen inte prioriterar förskolan överhuvudtaget bidrar till att man inte vill jobba i Solna, säger Eva Eriksson (S), 2:e vice ordförande i Skolnämnden.

Socialdemokraterna i Solna vill vill höja kommunalskatten med 16 öre, för att kunna anställa fler lärare i skola och förskola.

– Det den nuvarande styrelsen gör är att de ber personalen att trolla med knäna för att minska grupperna. Pengar är inte allt, men i det här läget måste det till resurser.

Det borde inte se ut så här

Eva Eriksson (S), 2:e vice ordförande i Skolnämnden

Anna Lasses (C), som är ordförande i barn- och förskolenämnden, håller med om att det inte är kul att Solna ligger lägre än genomsnittet.

Dock tror hon att det finns många anställda med lång arbetserfarenhet eller de som gått halva utbildningar, vilket är något kommunen försöker kartlägga.

– Den viktigaste åtgärden vi kan göra är att satsa på de anställda som vi redan har och att de känner att det finns stöd att vidareutbilda sig för att kunna ta ut sin examen, säger hon.

Vad tycker du om Socialdemokraternas kritik? 

– Det finns en anledning till att vi faktiskt har bestämt oss för att ha en förskolenämnd och jag tycker att vi har visat att vi vill sätta fokus på förskolan.

Fakta

Så styrs Solna kommun

I valet för ett år sedan stärkte Alliansen sin ställning i Solna och Moderaterna blev på nytt största parti. M styr tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Dessa har tillsammans 35 mandat i kommunfullmäktige och majoritet i nämnder och i kommunstyrelsen.

Mandatfördelning i Solnas fullmäktige:

  • Moderaterna 19
  • Liberalerna 5
  • Miljöpartiet 5
  • Centerpartiet 4
  • Kristdemokraterna 2
  • Socialdemokraterna15
  • Vänsterpartiet 6
  • Sverigedemokraterna 5
Källa: Solna stad
Visa merVisa mindre