I Sigtuna kommun saknar tre av fyra förskolelärare en examen. Detta enligt en ny rapport från Lärarförbundet. Med endast 26 procent av förskolelärarna i kommunala förskolor hamnar Sigtuna kommun trea från slutet. Endast Haninge och Upplands Väsby har lägre andel, de ligger på 23 procent.

– Det är oacceptabelt med så här stora skillnader mellan kommuner och förskolor. Alla barn har, oavsett var de bor, rätt till den trygghet, kunskap och utveckling som legitimerade förskollärare ger, säger Johanna Jaara Åstrand som är ordförande för Lärarförbundet.

I den nya rapporten anser Lärarförbundet att 70 procent av personalen i förskolan borde vara utbildade förskollärare. Men det är det inga kommuner i Stockholm som når upp till. Närmast är Nykvarn med sina 44 procent.

I Sigtuna kommun fanns det förra året 539 heltidstjänster inom förskolan och 135 av dem hade förskollärarexamen.

– En förskola i särklass kräver betydligt fler legitimerade förskollärare. En ambitionsnivå på 70 procent förskollärare är både rimlig och nödvändig för att öka kvaliteten och förbättra arbetsmiljön, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet menar att både kommuner och staten bör investera mer i förskolan.

– Bristen på utbildade förskollärare får stora konsekvenser för barns tidiga och fortsatta lärande, säger Johanna Jaara Åstrand.