Få för fyrverkeriförbud

Ett uppskattat skådespel eller tortyr för djuren – fyrverkeriernas vara eller icke vara är en ständig trätofråga. Men de flesta vi frågar är emot ett förbud.

  • Publicerad 10:42, 12 jan 2016

Sedan flera år tillbaka är alla typer av fyrverkerier med knall – smällare – förbjudna i Sverige. Men det smälls ändå rätt rejält varje år eftersom raketer fortfarande är lagliga.

Rent generellt behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på allmän plats, enligt Storstockholms brandförsvar, men i ordningslagen står det att man ska ”göra en bedömning om användning av fyrverkeri kan innebära risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom”.

Däremot kan en kommun utförda ett förbud i sin lokala ordningsstadga, slår man fast.

I Solna är fyrverkerier faktiskt förbjudna, men går man över gränsen till Sundbyberg är det fritt fram.

– Det finns inga föreskrifter om fyrverkerier i den lokala ordningsstadgan, säger Fredrik Richard, kommunikationschef på Sundbybergs stad.

Solna är alltså striktare.

– Det står i ordningsföreskrifterna att det krävs tillstånd av polisen för att använda fyrverkerier. Det vi kan göra är att uppmana människor att ta hänsyn till djur och känsliga personer. Men att ingripa är en polisiär fråga, säger Tommy Söderström, säkerhetschef på Solna stad.

Det är dock en prioriteringsfråga, menar polisen.

– Tänk det orimliga i att polisen på tolvslaget skulle prioritera att åka hem till familjen Svensson för att de tänt en raket. Sen är det ju inte förbjudet överallt, varje kommun har sina regler, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisområde Nord.