Överfull soptunna.Skräp, avfall, papperskorg, miljö Foto: Karin Nilsson

Få bötfälls för nedskräpning i Stockholm

Nedskräpning är ett av det allra vanligaste brotten i Sverige. Trots det är det få som bötfälls. Nu vill stiftelsen Håll Sverige rent se en kraftansträngning från polisens sida.

  • Publicerad 07:40, 12 jul 2018

Att slänga skräp i naturen har länge varit olagligt men sedan 2011 har polisen haft möjlighet att ge böter till de personer som skräpar ned på allmän plats, enligt samma princip som vid fortkörning.

Men trots att nedskräpning är ett av de allra vanligaste brotten i Sverige har det mellan januari och maj i år enbart dömts ut fem böter för brottet i Stockholms län.

– Polisen prioriterar inte den här typen av brott men det borde de göra. Vi förstår att det inte alltid går men vi tycker att det borde avsättas en vecka åt skräpkontroller precis som med fortkörning eller bälteskontroller, på så vis skulle det bli en tydligare markering, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Håll Sverige rent och tillägger:

– Som det ser ut idag kan det inte vara så svårt att se nedskräparna. Bara man går till en park ligger matförpackningarna kvar. Och skräp föder skräp.

Cigarettfimpar omfattas inte

Att skräpa ner med exempelvis snabbmatsförpackningar, burkar och engångsgrillar kan idag resultera i böter på 800 kronor. Annat skräp som en bussbiljett, äppelskrutt eller en cigarettfimp är även det förbjudet att slänga men omfattas inte av boten och är därför inte staffbart, något Håll Sverige Rent vill ändra på.

– Att cigarettfimpar inte omfattas av lagen är konstigt. Det är giftigt och Sveriges vanligaste skräp. Vi tycker att regeringen borde se till att det ingår i boten. Att en viss typ av skräp inte är brottsligt gör det svårt för polisen att utfärda en bot, säger hon.

Så säger lagen om nedskräpning

15 kapitlet, paragraf 26:
"Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till."

29 kapitlet, paragraf 7:
"Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."

29 kapitlet, paragraf 7a (från och med 10 juli 2011): "Den som begår en gärning som avses i 7 § döms för nedskräpningsförseelse till penningböter, om nedskräpningen är att anse som mindre allvarlig."

Källa: Håll Sverige Rent.

Visa merVisa mindre