Älgjakten pågår för fullt på Södertörn. Foto: Mostphotos

Få älgar i Haninge – jägarna skjuter inte kvoten

Älgjakten är igång på Södertörn. Men i Haninge kommun blir det en lågintensiv jakt – även i år. Viltvårdarna upplever att antalet älgar närmar sig smärtgränsen i kommunen och under den torra sommaren har det varit väldigt dåligt med föda i skogen. Men älgpopulationen ökar samtidigt i grannkommunen, enligt de lokala viltvårdarna.

  • Publicerad 06:00, 18 okt 2018

I Södertörns östra älgskötselområde, där framförallt Haninge kommun ingår, har älgjakten formellt dragits igång.

Förra året sköt Haninges jägare bara av runt hälften av sin kvot som då låg på omkring 20 älgar. Och detta år tror man inte det blir mer. Kvoten ligger på 14 älgar.

– Vi upplever att älgarna blivit färre och färre i Haninge, säger viltvårdaren Christer Berggren.

Den torra sommaren har gjort bristen på föda i skogarna stor.

– Sommaren har varit fruktansvärt dålig. Framförallt drar älgarna sig in mot äppelträdgårdarna i Gudöområdet i norra Haninge i stället.

Enligt Christer Berggren finns det ett problem med älgstammen i Haninge och Nynäshamn.

Smärtgräns nära i Haninge

– Min oro är att vi stannar på under sex älgar per 1 000 hektar i vinterstammen i vårt område. Då når vi nästan smärtgränsen. Är det färre älgar än så kan man inte jaga, säger han.

I grannkommunen Huddinge tog älgjakten slut nästan direkt den börjat.

Fyra utsatta heldagar återstod när man på tisdagsmorgonen konstaterade att de fem älgar man fått skjuta redan fällts.

Bara fyra älgar har förolyckats i Huddingetrafiken i år enligt polisen, men kommunens jaktledare tror att det finns ett stort mörkertal och han hade velat ha en större kvot.

Huddinge vill skjuta fler kalvar

– Vi märker att älgarna blivit fler i Huddinge och misstänker att flera viltolyckor i kommunen inte polisanmäls. Jag tycker att fyra vuxna älgar och fri avskjutning på kalvar borde gälla i Huddinge när kalvarna är så små som i år. De riskerar att dö i vinter, säger jaktledaren i Huddinge.

Han uppskattar att mellan 20 till 30 jägare var ute i naturreservaten i Huddinge innan jakten blåstes av.

I Botkyrka kommun drar älgjakten igång på torsdagen, och jägarna är sedan ute och jagar utvalda dagar ända till sista december.

Mellan fem-sex älgar per 1 000 hektar mark finns på Södertörn, och det är just Grödinge och Botkyrka som är det mest älgtäta området.

Jakt vid Gömmarens naturreservat i Huddinge. Arkivfoto: Läsarbild

Fakta

Visste du att...

✔️ Älgjakten i Stockholm började den 8 oktober och pågår till den 31 januari och att de flesta älgar skjuts under hösten.

✔️ Att länsstyrelsens mål är att över 1 000 älgar skjuts i Stockholms län.

✔️ Att det enligt uppskattningar från februari och mars i år finns mellan 250 000–300 000 älgar i Sverige. Älgstammen var ungefär lika stor för tio år sedan, men Jägareförbundet menar att stammen just nu minskar i Sverige.

✔️ Att det enligt samma uppskattningar finns mellan 2 500 – 3 000 älgar i Stockholms län, och att älgstammen var något större i länet för tio år sedan.

✔️ Att det under senaste jaktåret fälldes 84 752 älgar i landet, och att det var 2 600 fler än året före.

✔️ Att jaktåret 1982/83 är den säsong då flest älgar fällts på ett år. 174 700 älgar sköts då.

Källa: Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och Länsstyrelserna/Älgdata.se
Visa merVisa mindre

Ska folk se upp vid älgjakten?

– Att klä sig i orange och rött när man är ute och går är inte dumt. Men vi har bättre koll på allmänheten än ni har på oss, säger Jan Andersson som både tillhör Jaktklubben Botvid och Grödinge älgskötselområde.

I Botkyrka får 40 älgar skjutas, och de 17 jaktlagen i Botkyrka kommun brukar skjuta av mellan 70 och 75 procent av kvoten.

– Jag skulle tippa att det är ett 50-tal jägare som kommer vara ute, säger Jan Andersson.

Syftet med älgjakten är att hålla populationen på en sådan nivå att inte skogsskadorna eller trafikolyckorna blir för många.

Fakta

Så många älgar dödas i trafiken

Flest trafikdödade älgar på Södertörn hittas i Haninge. Här dödades 28 älgar i trafiken 2017, och hittills i år har 17 älgar förolyckats.

I Nynäshamn dödades 14 älgar i trafiken i fjol. 13 har hittills dödats i år. I Botkyrkatrafiken dödades 12 älgar 2017, hittills i år är det sju.

I Huddinge är det bara fyra trafikolyckor rapporterade hittills under 2017 och fyra hittills under 2018.

Källa: Nationella viltolycksrådet/Polisen (per 16 oktober 2018)
Visa merVisa mindre