Birgitta Fahlgren Sylvén, chef vid Sundbybergs äldreförvaltning, uppmanar alla med sjukvårdsutbildning att söka sig till äldrevården. Foto: Mostphotos

Extremt läge i äldrevården: Vi behöver mer personal

Äldrevården i Sundbyberg har stora utmaningar med hög sjukfrånvaro bland personal och brist på skyddsutrustning. Nu uppmanar Birgitta Fahlgren Sylvén, chef för äldreförvaltningen, fler med sjukvårdsutbildning att hjälpa till.

  • Publicerad 19:02, 26 mar 2020

Trots stängda gymnasieskolor, uppmaningar om hemmajobb, inställda event och stängda verksamheter fortsätter coronaviruset spridas. Hittills har över 2 800 personer i Sverige bekräftats smittats och ett sextiotal personer har dött till följd av covid-19.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen ska två av de avlidna ha bott på äldreboenden i Sundbyberg. Båda avled på Danderyds sjukhus.

Hur kan det här ske?

– Ett nytt virus som drabbar äldre och multisjuka väldigt hårt härjar i landet. Det är likadant när det gäller andra sjukdomar, som vinterkräksjukan och vanlig influensa. Nu är det extremt eftersom det inte finns vaccin och eftersom viruset sprider sig så snabbt. Det är en utmanande situation, säger Birgitta Fahlgren Sylvén, chef på Sundbybergs äldreförvaltning.

Kommunen kallar krisledningsnämnden

För två veckor sedan införde Sundbyberg besöksförbud på äldreboenden. Träffpunkterna i staden har stängt och personalen i äldreomsorgen jobbar hårt för att skydda de äldre. Men det är omöjligt att skydda sig till hundra procent, menar förvaltningschefen, och hon anser inte att staden har brustit i några rutiner.

– Vi har vidtagit alla åtgärder i god tid. Vi har som gott stängt våra äldreboenden för att inte få in smitta, säger hon.

”Går ganska snabbt uppåt”

Än så länge tros Sverige inte ha nått toppen av smittspridningen. Under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell att Stockholm antagligen är på ”dag noll”, vilket man kallar den punkt där smittkurvan stiger brant.

– I Sverige börjar det nu trots allt se ut som vi börjar komma i fasen där det går ganska snabbt uppåt, sa statsepidemiologen.

Krävs mer personal

Under torsdagen har Sundbybergs stad kallat krisledningsnämnden. Klockan 16 inleds sammanträdet i kommunhuset. Då kommer Birgitta Fahlgren Sylvén själv ge en rapport utifrån det ansträngda läget, som kantas av hög sjukfrånvaro bland personalen och brist på skyddsutrustning.

– Om man är frisk och har en sjukvårdsutbildning får man gärna svara på våra annonser för att komma och hjälpa oss, säger Fahlgren Sylvén och tillägger:

– Om man har förkläden, plasthandskar och munskydd får man jättegärna kontakta stadshuset också.