Extrembrist på mat för djuren på Eolshälls 4H-gård

Efter sommarens torra och varma väder råder stor brist på hö och halm i Sverige. Något som drabbar djuren på Eolshälls 4H-gård i Mälarhöjden. – Det känns jätteobehagligt, säger gårdsföreståndaren Annika Eriksson.

  • Publicerad 05:45, 24 sep 2018

Bara några hundra meter från tunnelbanan ligger Eolshälls 4H-gård, mitt i grönskan. Här bor hästar, kor, får, höns och kaniner. 550 personer, bland dem barn och funktionsnedsatta, är inblandade i olika verksamheter här. När Mitt i hälsar på jobbar två tjejer med lite av det hö som finns på loftet. Gårdsföreståndaren Annika Eriksson sitter på kontoret och letar febrilt efter mer foder att beställa. Den varma sommaren har inte varit positiv för 4H-gården – torkan har lett till extrem foderbrist och nu finns nästan inget hö att få tag på.

– Det är nog flera 100 år sedan vi hade en sådan missväxt i Sverige som i år. Det är en jättestor brist på hö och halm i hela landet, säger Annika Eriksson.

Den extrema foderbristen slår hårt även mot fåren. Men de kan i alla fall äta några äpplen. Foto: Anna Z Ek

Hon märkte redan i juni att höet började ta slut – och har ägnat timmar åt att leta foder till djuren sedan dess, både i Sverige och utomlands. Djuren på gården äter främst hö och halm, men nu tvingas Annika Eriksson och personalen blanda ut det med annat foder för att det ska räcka.

Har bara foder fram till mars

Men det är inte en lösning på sikt. Kostnaden för foder har varit fyra gånger så hög i år, jämfört med tidigare.

– Våra djur är gamla raser och kan inte äta för mycket näring, då blir de sjuka. De behöver mycket fibrer.

De kan inte heller äta äpplen, som det finns mängder av i området.

– Fåren kan få litegrann, men hästarna får kolik.

Nu börjar även ersättningsfodret ta slut.

– Jag är inte alls säker på att vi kommer att ha foder efter mars. För att klara oss behöver vi foder till augusti, så att nästa års höskörd hinner torka.

Ölandshönsen har fått kycklingar. De är två veckor gamla. Foto: Anna Z Ek

Men det finns risk att även nästa års skörd är i fara. Eftersom årets skörd blev för liten finns inte tillräckligt med utsäde till nästa års sådd.

– Vi är redan nu oroliga för hur det ska bli nästa år. Kommer det ingen höskörd är det riktigt illa.

Viktigt att bevara raserna på 4H-gården

Eolshälls 4H-gård är genbank för flera gamla raser som är utrotningshotade idag och har ansvar för att bevara dem. Raserna har egenskaper som behövdes förr, som att vara tåliga och leva länge.

– Det är viktigt att bevara dem, för ingen vet hur samhället kommer att se ut i framtiden. Genom att avla in kan man rädda djur om en hel ras blir sjuk till exempel.

Norska fjordhästen Fjodor. Hästarna har masker för att slippa flugor i ögonen. Foto: Anna Z Ek

Men det finns ett ljus i mörkret.

– Två tredjedelar av det hö vi behöver har vi fått tag på från en bonde i Värmland.

Nu hoppas Annika Eriksson att hon ska få tag på tillräckligt för att täcka behovet och uppmanar dem som har tips på var det går att få tag på hö att höra av sig.

Fakta

Så har torkan slagit mot jordburket

Källa: Jordbruksverket
Visa merVisa mindre