Extrem brandrisk – 84 hus var i fara

Upplands-Bro har drabbats av flera bränder den senaste tiden. I söndags tog ett skogsområde ovanför Kevan stugby eld. 84 bostäder var i farozonen, men vädret ville annorlunda. – Det var tur att det blåste östliga vindar, säger Eric Marcou.

  • Publicerad 20:25, 29 maj 2018

Fotstegen knastrar mot den snustorra marken. Fortfarande stiger lukten av rök från skogsområdet strax ovanför Kevan stugby norr om Bro. På en yta om cirka 1500 kvadratmeter har trädstammar och buskar förkolnat och gräset blivit askgrått.

Rök steg mot himlen

– Det var vid 10.45 på söndagen som rök började stiga från skogen. Branden spreds väldigt snabbt, säger Eric Marcou. Han bor i ett av stugbyns 84 hus, som hade kunnat stått i lågor om vinden blåst åt deras håll.

Mellan träden skymtar stugbyns tak. Foto: Leon Hansén.

Den extrema värmeböljan ger uppenbar risk för spridning. Varför branden startade är oklart, men här finns mycket som kan ta eld.

– Skogen är avverkad och det ligger mängder av grenar på marken. Dessutom finns mycket ris, mossa och lavar, säger Eric Marcou.

Han ringde själv 112 och uppmanade sina grannar att flytta bilarna från parkeringen, ett stenkast härifrån. De närmaste husen evakuerades.

– Många barnfamiljer bor här och stämningen var väldigt orolig.

Brann under marken

Brandkåren var snabbt på plats med styrkor från Upplands-Bro, Bålsta och Sigutna, vilket gjorde att branden kunde hållas borta från omkringliggande byggnader. Men på grund av torkan fanns länge risk för glödbränder under marken.

– Det började återigen ryka när det låg och pyrde i rotsystemen. Vi fick ringa brandkåren ännu en gång och de kom och släckte.

Eric Marcou var en av byns vakter under måndagsnatten.

– Jag tog upp en stol och knäppte en öl. Det var en vacker morgon.

Här satt Eric Marcou och vaktade branden under måndagsnatten.

Ingen får ledigt. Vi står på tårna.

Tomas Wrådhe, distriktschef vid Brandkåren Attunda.

Brandkåren lämnade till och med kvar en bil med slang som de boende kunde använda vid nödfall.

– Vi var och hämtade slangen i morse, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda i Upplands-Bro.

Han kan inte minnas en så torr vår och berättar att bemanningen har stärkts.

– Ingen får ledigt. Vi står på tårna.

Arkivbild på Tomas Wrådhe, distriktschef vid Brandkåren Attunda i Upplands-Bro.

Till skillnad mot torra sommardagar då det ofta är lite fuktigare mot kvällen, har den senaste tidens väder präglats av låg luftfuktighet – vilket gör att den stora brandfaran inte ens ryms inom den normala skalan.

– Förra vecka tror jag vi var ute på tre mindre markbränder i Bro. Den här var något större. Jag har tagit kontakt med Frivilliga Resursgruppen från civilförsvarsföreningen i Upplands-Bro, som vi larmar om det behövs extra hjälp. Vi försöker ha så god beredskap som möjligt, säger han.

Beslutet fattat: Max 8 pers vid sammankomster i länet

Åtta pers. Inte fler. Länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max åtta sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet.måndag 23/11 13:11

Man skjuten till döds i Tibble

Polisen: "Vittnen talar om att två misstänkta gärningspersoner har färdats på moped”. Polisen larmades om skottlossning i Tibble sent på lördagskvällen. Då man ankom hittades en man med skottskador. Han fick vård av ambulanspersonal men avled av sina skador på platsen.söndag 22/11 12:02