TJUR OCH SUR. Just nu är vi inne i en lång period av oxveckor. Men det tar slut tidigare än i fjol. Foto: Mostphotos

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.

  • Publicerad 10:50, 18 jan 2021

Benämningen ”oxveckor” används för att beskriva tiden som infinner sig efter en längre ledighet och när det är långt till nästa vila. Uttrycket sträcker sig lång tillbaka tiden.

– I det gamla bondesamhället var det här ett uttryckt för att man måste slita som en oxe. Precis som de tunga arbetsveckor som vi har nu i januari. Det här lever kvar, säger Annika Karlholm, dialektolog på Institutet för språk och folkminnen.

Kortare än förra året

Enligt traditionen inleds oxveckorna efter trettonhelgen och pågår fram till påsk.
Men håll ut. I år är perioden trots allt betydligt kortare än de senaste två åren, i och med att påsksöndagen äger rum redan 4 april i år.

(2020 var påsksöndagen 12 april, 2019 så sent som 21 april).

Tre bra tips för att klara oxveckorna

Ät rejäla mängder OXfond: Fylld av aminosyror, fettsyror och kalorier för att ge energi och näring i vintermörkret.

Fyll på med OXytocin: Om du inte lyckas bli nykär på beställning finns kroppens eget kärlekshormon att köpa som spray från diverse hälsokostbutiker i utlandet. Mitt i kan dock inte garantera att det verkligen fungerar.

Sträckkolla på en serie: Tv-serier kan få dig att fly vardagen. Varför inte miniserien UnorthodOX.

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26