EXTRA: Sportchefens regelvidriga kontrakt med Fanna

I lördags sparkade Fanna BK sportchefen Benjamin Tanovic. – Den här personen har gått över sina befogenheter, sade styrelsens ordförande Andreas Hammar. EnköpingDirekt kan nu avslöja innehållet i sportchefens kontrakt med klubben. Ett regelvidrigt kontrakt enligt förbundets representationsbestämmelser.

  • Publicerad 16:03, 11 maj 2020

Den 3 maj sparkades Fanna BKs: huvudtränare i herrlaget utan att styrelsen ville ange orsaken. Några dagar senare kunde EnköpingDirekt avslöja att det skrivits skuggavtal med spelare – kontrakt värda flera hundra tusen kronor. Kontrakt som styrelsen säger sig nyligen upptäckt. Under lördagen sparkades sportchefen Benjamin Tanovic, som en konsekvens av avslöjandet.  

Läs: Fannas hemliga spelarkontrakt

Spelarkontrakten är dock inte de enda kontrakten tidningen kommit över. EnköpingDirekt kan nu avslöja innehållet i ett kontrakt som löper till september 2021 och är skrivet mellan Fanna BK och sportchefen, signerat den 9 februari 2019.

Där framgår det förutom att Benjamin Tanovic haft ansvaret för Herr A, Herr U och pojkjuniorerna, och ska sköta rekryteringen i dessa lagenheter även haft ansvar för dess budget och ekonomi. Så långt är allt i sin ordning.

Styrelsen säger sig varit helt ovetandes om överenskommelserna som slutits mellan spelarna och Fanna BK fram tills i tisdags, som skrivits under av sportchefen.

– Den här personen har gått över sina befogenheter, sa Fannas styrelseordförande Andreas Hammar i EnköpingDirekts nätartikel om att sportchefen fått sparken. Andreas Hammar tillträdde posten som ordförande först efter att Fanna och sportchefen ingick avtal.

Läs: Sportchefen får sparken

Men enligt sportchefens kontrakt, är det inte lika självklart att han faktiskt gick över sina befogenheter när han skrev kontrakten med spelarna.

I kontraktet framgår det att alla spelare sportchefen införskaffar till klubben, och själv BEKOSTAR, så har han rätt att ta del av köpeskillingen, om spelaren skulle säljas vidare till en annan klubb.

40 procent till sportchefen

Enligt kontraktet skulle en vidareförsäljning av en sådan spelare innebära att Fanna BK skulle få 60 procent av försäljningssumman – sportchefen 40 procent. Det oavsett om han fortfarande är verksam i klubben eller ej. Enligt kontraktet har sportchefen även rätt till 40 procent av försäljningarna som görs i andra- och tredje hand, som kommer Fanna till godo.

Ett kontrakt som är regelvidrigt enligt svenska fotbollsförbundets regelverk. I SVFF:s representationsbestämmelser 1 kap 8 § står det att läsa:

”Förening får inte träffa överenskommelse som ger tredje part rätt att, helt eller delvis, ta del av framtida ersättning för en spelare som övergår till en ny förening, eller som ger tredje part annan rätt i förhållande till en framtida spelarövergång eller övergångsersättning. Med tredje part avses annan än de två berörda föreningarna vid en spelarövergång eller föreningar där spelaren tidigare varit registrerad.”

Något som står i strid med det kontrakt Fanna BK skrivit med sportchefen. I kontraktet står det även att även om Fanna BK:s skulle avsluta kontraktet med sportchefen, har han fortfarande rätt till ersättning, om någon av de spelare han tagit till klubben säljs vidare till andra föreningar.

Varken styrelseordföranden eller ledamoten som skrivit under kontraktet sitter längre kvar i styrelsen.

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07