Anders Linder har lämnat ett ordförandeförslag. Foto: Tyresö kommun/Mitti

Extra möte i kväll: Ny kommunstyrelse ska väljas

I kväll, onsdag, har kommunfullmäktige i Tyresö ett extrainsatt möte. En ny kommunstyrelse ska väljas, enligt förslaget till beslut.

  • Publicerad 11:46, 14 nov 2018

En ny kommunstyrelse ska väljas på onsdagskvällen och även ordförande och vice ordförande i nämnderna. De nuvarande uppdragen ska återkallas omedelbart. Detta är den nyvalda fullmäktigeordföranden Anders Linder (S) förslag, som Lokaltidningen Mitt i Tyresö skrev om förra veckan.

Den nya kommunstyrelsen brukar ta över den 1 januari.

Om det här klubbas, innebär det att den nya kommunstyrelsen tar över tidigare?

– Kommunstyrelsen tar inte över tidigare än vanligt egentligen, vi byter tillfälligt ut den. Det vill vi göra för att kunna uppfylla lagens krav om att en skattesats ska klubbas i fullmäktige innan novembers utgång och för att det finns ett stort behov av att sätta igång med förbättringsarbetet för skolan och äldre, sa Anders Linder till Mitt i förra veckan.

Tidigare förra veckan återremitterades frågan om skattesatsen under ett möte i kommunstyrelsen, som har kvar den gamla majoriteten.

Anders Linder hänvisar till olika paragrafer i kommunallagen som stöd för sitt förslag. Fredrik Saweståhl (M) har i sin tur kallat mötet olagligt och menar att det är för sent för ett sådant beslut, och hänvisar till besked från jurister.

Mötet är klockan 18  i Tyresö gymnasium. Det är öppet för allmänheten och går också att följa via webb-tv på kommunens hemsida och lyssna på i Tyresö närradio.

Den ordinarie kommunstyrelsen är tänkt att klubbas i fullmäktige den 22 november liksom de ordinarie nämnderna samt skattesatsen, sa Anders Linder förra veckan.

Alliansen förlorade sin majoritet i Tyresö i valet. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna har gått ut med att de bildar det nya styret kallat ”Tillsammans för Tyresö”.