Den extrema värme som nu råder är särskilt påfrestande för äldre. Foto: Mostphotos

Extra insats för att hjälpa äldre i värmen

Så länge den extrema värmen håller i sig kommer hemtjänsten i Botkyrka göra fler tillsynsbesök för att se till att äldre får i sig vätska.

  • Publicerad 15:04, 20 jul 2018

De kommande dagarna väntas den maximala dagstemperaturen ligga omkring 30 grader. Med anledning av det har SMHI just nu en klass 2 varning – den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

Speciellt äldre är sårbara i värmen. De har en sämre temperaturreglering, en nedsatt förmåga att känna törst och behöver därför dricka extra mycket.

Mot bakgrund av detta tog vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka på torsdagen beslut om att möta de äldres behov i hettan. Hemtjänsten kommer så länge värmen består att göra fler tillsynsbesök. Vid besöken kommer hemtjänstpersonalen sitta ner med den äldre och se till att hen får i sig vätska.

– Våra äldre påverkas naturligtvis av värmen. Därför gör vi fler besök där vi sitter ned en stund och ser till att de äldre får i sig vätska, säger Åsa Olsen, tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.