Kontrakt. EnköpingDirekt har kommit över kontrakt som visar att A-lagsspelare ges hundratusentals kronor i ersättning, trots att man inte säger sig betala ut några löner. Foto: Fredrik Gustafsson

EXTRA: Fannas hemliga spelarkontrakt – värda hundratusentals kronor

Inte en enda spelare i Fanna BK avlönas av klubben har det hetat, trots ihärdiga rykten som hävdat motsatsen. Nu har EnköpingDirekt kommit över spelarkontrakt, skuggkontrakt, värda flera hundra tusen kronor. Kontrakt styrelsen säger sig inte vetat om förrän fram tills för några dagar sedan. – Det här kontraktet blev känt för mig i tisdags, säger Fanna Bk:s ordförande.

  • Publicerad 15:47, 9 maj 2020

Fanna BK:s styrelse har hävdat tydligt och bestämt att ingen spelare i klubben fått eller får betalt för att spela i klubben. Ihärdiga rykten har dock gjort gällande att så inte är fallet när det kommer till föreningens manliga A-lagsspelare.

– Ingen spelare i klubben får någon lön av Fanna, har Fanna BK:s ordförande Andreas Hammar återkommande sagt i flera tidigare intervjuer med EnköpingsDirekt.

Nu har tidningen kommit över spelarkontrakt, underskrivna av klubbens sportchef samt A-lagsspelarna själva. Kontrakt värda flera hundra tusen kronor.

De kontrakt tidningen kommit över är ettårskontrakt uppdelat i två delar. I den ena delen upptas det som rör själva spelarens och klubbens åtaganden gentemot varandra. I dessa kontrakt nämns inte att några ersättningar ska ges till spelaren. Men i den andra delen av kontraktet som benämns ”Överenskommelse mellan Fanna BK och X (spelarnas namn)” i rubrikraden, visar något helt annat.

I "skuggkontraktet" framgår det att ersättningar på flera hundra tusen kronor ska eller har betalats ut till spelarna.

I kontraktet tidningen kommit över erbjuds spelaren en garanterad ersättning på 25 000 kronor i månaden efter skatt för spel i Fanna under 2020. Det motsvarar en årslön på drygt 400 000 kronor före skatt. Det framgår även att spelaren, i samband med att spelaren skrev under kontraktet, fick en så kallad sign on-bonus på 30 000 kronor som utbetalats som en engångssumma.

50 000 kr vid avancemang

I samma kontrakt står det även att läsa att spelaren får en bonus på 50 000 kronor om Fanna BK:s A-lag skulle lyckas avancera till Division 1 under kontraktstiden. Dessutom har spelaren rätt till fotbollsskor till ett värde av 3 000.

När kontraktet blev känt för tidningen tog vi kontakt med Fanna BK:s ordförande Andreas Hammar, som svarade:

– Det här kontraktet blev känt för styrelsen i tisdags. Det har figurerat rykten även under förra året om att spelare på något sätt fått ersättning, utan att styrelsen vetat om det, men vi har inte kunnat hitta några bevis på att så har varit fallet. Nu har vi det, säger Andreas Hammar, Fanna BK:s ordförande.

Hur många sådana här "överenskommelser" finns det?

– Vi känner till det här och två stycken kontrakt till, säger Hammar.

Men det kan finnas fler?

– Jag vet inte om det finns fler.

Du säger att det här kom till styrelsens kännedom i tisdags. Hur har det kunnat undgå styrelsen att det funnits sådana här kontrakt?

– Det har funnits rykten om att de funnits sådana här kontrakt. Vi har suttit i möten med Benjamin och frågat efter sådana här kontrakt. Vi har bett om att få se kontrakt. Men vi har inte fått några. Mer har vi inte kunnat göra mer än så, säger Andreas Hammar.

Under lördagsförmiddagen hade styrelsen möte med sportchefen och då informerades han om att styrelsen tagit beslut om att sparka honom.

Läs: Sportchefen får sparken

Enligt Fannas styrelseordförande Andreas Hammar är alla kontrakten där spelare utlovas ersättning ogiltiga. Sportchefen som är den som signerat kontrakten är inte firmatecknare och saknar därmed juridisk rätt att ingå sådana avtal. Han står också fast vid att klubben inte betalat ut några ersättningar.

Om inte från Fanna, varifrån kommer pengarna?

– Vi vet inte varifrån pengarna kommer. Det får andra delar av samhället ta reda på, och så får vi se vad det blir för efterspel av det här, säger Andreas Hammar.

Har spelarna vetat om att kontrakten inte gäller?

– Många av dem tror att det är Fanna de har skrivit kontrakt med.

Varför skulle man inte anta det om man sitter och skriver ett kontrakt som alldeles uppenbart visar att det är ett kontrakt mellan Fanna BK och spelaren?

– Det är klubbemblem och allting på kontraktet, så det är klart att man tror det som spelare, säger han.

Finns det några giltiga spelarkontrakt, som du eller den andre firmatecknaren skrivit under, i överhuvudtaget?

– För den här säsongen? Nej, det gör det inte. Vi kommer att sätta oss ned i veckan med samtliga spelare och diskutera.

Ordförande. Fannas BK:s styrelseordförande Andreas Hammar. Foto: Fredrik Gustafsson

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07