Förändra centrum. Med ett femvåningshotell mitt i Enköping hoppas VI Invest, med VD Martin Hosseini i mitten, att centrum ska bli mer levande. Martin flankeras av vice vd Aram Mojarrad och ekonomichefen Anna Forssén. Foto: Bengt Johansson

EXTRA: Det blir ett hotell på Stattomten

Det är tio år sedan Stadshotellet i Enköping revs, för att bli en grop. Nu är det klart, inom fyra år, senast 2024, kommer det att stå ett nytt hotell på tomten. Det blev klart under torsdagsförmiddagen.

  • Publicerad 14:47, 8 okt 2020

I dag beslutade kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott att skriva under ett markanvisningsavtal med bolaget Vi Invest AB om att bygga ett hotell på Stattomten.  

Det betyder att bolaget får ensamrätt att förhandla med kommunen om genomförande- och köpeavtal för Stattomten.

– Vi ger Vi Invest ett marknadsanvisningsavtal. Det innebär att de i 24 månader har ensamrätt, att tillsammans med kommunen att arbeta fram en bra detaljplan och ett bra koncept för fastigheten, säger Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande.

Exakt hur hotellet kommer att se ut är långt ifrån klart. Utformningen av hotellet ska ske i samråd med kommunen och Enköpingsborna sade Martin Hosseini, vd Vi Invest, under en presskonferens under torsdagen.

– Det kommer att bli mellan 100 till 140 rum, förhoppningsvis med en skybar högst upp, säger Martin Hosseini, vd Vi Invest som räknar med att bygget kommer att kosta någonstans mellan 200 och 300 miljoner kronor.

Även ett spa

För att få bäring i projektet säger Martin Hosseini att man kommer att ha flera verksamheter, utöver hotellnäringen, i fastigheten. Bland annat en spa-del.

– Det är så vi räknar med att det här kommer att bli ett framgångsrikt projekt. Hotellnäringen är kanske inte den bästa näringen att satsa på just nu. Men genom att erbjuda även andra verksamheter i huset, så känner vi oss motiverade att kunna finansiera det här, säger Martin Hosseini.

Bottenvåningen av byggnaden är tänkt att ge plats åt restauranger och butikslokaler. Huset kan också komma att innehålla bostäder och kontorsytor.

Hur hög byggnaden kommer att bli är heller inte klart.

– Det återstår att se. Vi tänker oss att den främre delen blir fem våningar. Kanske att den bakre delen kan bli åtta våningar. Men det är något vi kommer att diskutera fram med kommunen, säger Martin Hosseini.

I styrelsen för Vi Invest AB sitter den gamle näringsministern och Ex-Enköpingsbon Björn Rosengren. Och visst kan han ha haft ett finger med i att bolaget nu väljer att bygga i Enköping.

– Han har naturligtvis pratat gott om Enköping. Han har sagt att det är en fantastisk stad, säger Martin Hosseini.

Tidplanen för hotell

Hösten 2021: Beslut om ny detaljplan. Våren 2022: Byggstart.  Våren 2024: Hotell färdigbyggt. 

I styrelsen. Förre näringsministern Björn Rosengren som bott i Enköping sitter i styrelsen för VI Invest. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Får fängelse för penningtvätt

Nyheter Enköpingsbo. Döms till 1 år och 6 månader En man hemmahörande i Enköpings kommun, döms till fängelsestraff efter att ha tagit emot och skickat vidare pengar i syfte att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet.måndag 19/10 13:19