Polisen fick rycka ut på bomblarm för andra gången den här veckan Foto: sal Idriss

Explosion vid lägenhet i Farsta - andra gången den här veckan

För andra natten den här veckan har någonting exploderat i Farstaområdet – den här gången i Larsboda. ”Helt oacceptabelt”, säger Katrin Kjellén Ekstrand, lokalpolisområdeschef i Farsta.

  • Publicerad 07:15, 23 apr 2021

För andra gången den här veckan har en detonation skett på natten i Farsta. Natten till fredagen exploderade något i Larsboda.

Polisen fick larm strax innan klockan 04.

– Något har detonerat på eller i anslutning till en balkong. Vad det är som detonerat är för tidigt att uttala sig om, det ska analyseras, säger Ola Österling på polisens mediecenter.

Två balkonger ska ha skadats och fönsterrutor gått sönder. Däremot skadades ingen person, enligt polisen.

Som en säkerhetsåtgärd evakuerades grannar i huset mittemot. Vid tiotiden meddelade polisen att de släppts in i sina lägenheter igen.

Samband ska utredas

Smällen i Larsboda kom bara två nätter efter en detonation vid en port till ett flerfamiljshus på Nordmarksvägen i Farsta strand. Polisen säger att man ska utreda om det finns ett samband.

– Vi tittar på motiv och vem det här kan vara riktat mot. Där ingår också att se om det finns ett samband med veckans tidigare händelse, säger Ola Österling.

Enligt Farstapolisen kommer stora resurser den närmaste tiden att läggas på operativt arbete med anledning av explosionerna.

– Att det sker två detonationer i bostadsområden med några dagars mellanrum med stor risk att tredje person skadas är helt oacceptabelt. Vi kommer att arbeta hårt för att de ansvariga ska lagföras, säger Katrin Kjellén Ekstrand, chef för Farsta lokalpolisområde.

Sprängningar vid bostadshus har blivit betydligt vanligare de senaste åren.

– Ofta handlar det om hot mot specifika personer med koppling till adressen, säger Ola Österling, polisens mediecenter.

Poliser kommer under dagen att finnas i Larsboda för att besvara frågor och samla in uppgifter. Vid lunchtid på fredagen gick polisen ut och bad om allmänhetens hjälp. Den som har information om sprängningarna uppmanas höra av sig till polisen på 11414 eller via tipsformulär.

Finns det några vittnen?

– Vi har förhört ett flertal personer och det finns de som har gjort vissa iakttagelser, säger Ola Österling.

Båda ärendena rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Vid lunchtid på fredagen var ingen person gripen.

Explosion i Farsta strand i natt

Oro i Farsta strand efter smällen i natt