Platsen på Nytorgsgatan är avspärrad. Foto: Johan Thornton

Explosion vid fastighet på Södermalm – boende larmade polis

Under natten till torsdagen exploderade det vid en fastighet på Södermalm. Huset skadades och flera rutor på intilliggande hus krossades.

  • Publicerad 07:26, 17 okt 2019

Strax innan 02.30-tiden under natten vaknade boende på Nytorgsgatan på Södermalm av en kraftig explosion och ringde polisen.

– Vi åkte dit och kunde konstatera att uppgifterna var korrekta – det hade inträffat en explosion, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Huset på Nytorgsgatan skadades och fönstren på flera av husen intill krossades av explosionen. Även rutor på parkerade bilar gick i kras i explosionen.

Explosionen på Nytorgsgatan var så kraftig att rutor på parkerade bilar krossades. Foto: Johan Thornton

Bombtekniker på plats

Tidigt på torsdagsmorgonen undersöktes området av polis tillsammans med bombtekniker. Platsen är avspärrad och polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse.

– Iakttagelser på platsen gör att vi misstänker brott. Jag kan inte gå in på vilken typ av iakttagelser det är, säger Ola Österling.

Rutor krossades på husen på Nytorgsgatan. Foto: Läsarbild

Ingen skadad

Storstockholms brandförsvar som är på plats meddelar:

– Man tror inte att det var en gasexplosion. Inga skadade påträffades. Vi har ingen uppgift om var det smällt, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvarsförbund.

Polisen kommer under dagen att förhöra vittnen och matcha deras uppgifter med polisen egna protokoll från platsen.

Påverkar inte Katarina Norra

En liten bit från explosionsplatsen ligger Katarina Norra skola. Rektorn Johan Arvidsson säger att han har kollat med polisen som säger att det inte finns någon hotbild alls mot skolan.

– Dom säger att det inte har något med oss att göra. Det finns ingen hotbild och de väntar sig inget mer liknande, säger Johan Arvidsson.

Skoldagen kommer att fortgå som vanligt, men lärarna kommer att fånga upp de frågor som barnen eventuellt har.

– Skolan ska vara trygg en miljö, så att saker går på som vanligt är positivt. Vi vill inte göra någon stor grej av det, men om något barn blir oroligt eller har frågor så hanterar vi det och berättar att det inte har med oss att göra, säger Johan Arvidsson.