EXPLOSION. Det är stora skador i porten. Foto: Sacharias Källdén

Explosion i Högdalen: "Hela huset vaknade"

Vid midnatt inträffade en explosion vid en port till ett bostadshus på Skebokvarnsvägen i Högdalen.

  • Publicerad 08:32, 5 mar 2020

Enligt polisen var det flera personer som ringde in strax innan midnatt om att en kraftig smäll hade hade hörts i Högdalen.

Räddningstjänst och polispatruller ryckte ut till ett bostadshus på Skebokvarnsvägen och kunde på plats konstatera att något hade detonerat i anslutning till en port i huset.

Det finns skador såväl på porten som fönsterrutor och fasaden intill. Även omkringliggande fönsterrutor är helt urblåsta uppger StockholmDirekts Sacharias Källdén på plats.

Kenneth Eriksson bor i huset och sitter även med i styrelsen, så här beskriver han nattens händelse.

- Kvart i tolv vaknade hela huset av smällen. Då var det fullt pådrag här. Det är väl någon som inte gillar någon som bor här, säger han.

En annan boende säger så här:

- Jag var vaken när det hände. Det enda jag kan säga är att det är förjävligt. Jag hoppas de får reda på orsaken.”

Många fönster har krossats av explosionen. Foto: Sacharias Källdén

Platsen spärrades under natten av och både kriminaltekniker och nationella bombskyddet var på plats, samt så hölls en dörrknackning i området för att samla in vittnesuppgifter. Enligt polisen finns det uppgifter om att två män ska ha setts springandes från platsen i riktning mot Högdalen Centrum.

Ingen person ska ha skadats vid händelse som i nuläget rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse alternativt grovt olaga hot.

Avspärrningarna är nu hävda men polis kommer finnas på plats i området för att samla in fler tips.

- Det kommer åtminstone röra sig en polispatrull i området nu på morgonen för att se om folk som till exempel är på väg till jobbet har något att säga. Sedan kommer vi göra en bedömning under dagen hur vi fortsätter, säger Eva Nilsson på polisens presstjänst.

Hon uppger även att polisen som alltid i dessa lägen utreder om det finns kopplingar till andra liknande dåd men att det är för tidigt att säga något kring det i det här fallet nu.