NY SKYLINE. Stockholm kommer få allt fler höga hus, spådde experter på seminariet "Go Tall Stockholm". Foto: Sacharias Källdén/Herzog & de Meuron/PIXPROVIDER.COM

Experter: Då blir Stockholm en skyskrapestad

Nyligen kom några av världens främsta skyskrapeexperter till Stockholm. De var eniga, inom en snar framtid kommer det ske en boom av höga hus i Stockholmsområdet.

  • Publicerad 20:00, 10 feb 2019

I många år har det förts diskussioner om att bygga, eller inte bygga, höga hus i Stockholm. Vissa projekt, till exempel Tellus Tower vid Telefonplan, får helt nej. Andra, som till exempel Gasklockan i Hjorthagen, blir rejält nedbantade.

Trots motstånd byggs det sakta men säkert hus som sticker upp högre än genomsnittet. Norra Tornen i Hagastaden och Sthlm01 i Hammarby sjöstad är några av de senaste i raden. Och det här är bara början.

David Scott från det brittiska företaget Laing O'Rourke är en gigant inom konstruktion av skyskrapor och har bland annat byggt Freedom Tower i New York. Enligt honom kommer det ske en ökning av riktigt höga hus i Stockholm de närmaste åren.

– Det går inte att expandera utåt för evigt, staden måste expandera uppåt också, säger David Scott i samband med seminariet ”Go Tall Stockholm” som arrangerades för att inspirera och sprida kunskap om hur man gör för att bygga riktigt höga hus.

Här vill Moderaterna bygga ny stadsdel

Debatten har tidigare utgått från ”om” det går att bygga skyskrapor i Stockholm. Nu tycks det handla allt mer om ”hur”, enligt David Scott.

– I alla städer med en hög tillväxt fyller höga hus en funktion, särskilt när de byggs vid stora transportnav. Höga hus skapar ett intresse, ett urbant liv och en identitet, säger han.

Politiskt intresse

Även från politisk håll finns det ett bygga högt-intresse. I den styrande majoriteten i Stadshuset vill till exemple Moderaterna bygga ett höghuskluster i Loudden, och Centerpartiet har länge förespråkat en enorm träskyskrapa mitt i City.

Galna förslaget: 130 meter skyskrapa mitt i city byggd i trä

Att det inte byggs fler skyskrapor handlar inte bara om en konflikt med flygtrafiken eller att det är för dyrt och krångligt. Det är också vår mentala bild av vad skyskrapor är, och hur Stockholms skyline ska se ut, som stoppar utbredningen.

– Det största problemet är att det finns för få höga hus. Att försöka bygga en enskild skyskrapa är svårt. Men när det väl finns andra höga hus är det betydligt lättare att bygga fler, säger David Scott.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Shonn Mills, ansvarig för skyskrapor på företaget Ramboll, håller med.

– Höga hus har lite av ett dåligt rykte idag. Det finns en del grupper som är emot skyskrapor. Men tack vare de höghusprojekt som dyker upp de 3-5 närmsta åren kommer få fler att få upp ögonen och förstå vad man kan uppnå med höga hus i Stockholm, säger han och fortsätter:

– Det är en superspännande tid. Vi kommer se många nya höga byggnader här de närmaste tio åren, det är jag säker på.

HÖGA HUS

Ett hus benämns som ett höghus om det är över 14 våningar eller mer än 50 meter högt.

Burj Khalifa i Dubai är världens högsta byggnad (828 meter)

The Shard i London är EU:s högsta byggnad (306 meter)

Turning Torso är Nordens högsta byggnad (190 meter)

Kista Torn är Stockholms högsta byggnad (120 meter)

(Kaknästornet, kyrkor och andra byggnader som inte benämns som hus, tex Globen, finns inte med)

Visa merVisa mindre

NY SKYLINE. Stockholm kommer få allt fler höga hus, spådde experter på seminariet "Go Tall Stockholm". Foto: PIXPROVIDER.COM

Exempel på aktuella höghusprojekt i Stockholm

Sthlm01: 27-våningshus med kontor vid Hammarby allé upp mot Gullmarsplan som byggs nu. Högst upp blir det en skybar.

Veddesta: 32-våningshus precis i anslutning till stationen planeras. Kollektivtrafikknutpunkten beräknas bli en av de största noderna för i norra Stor-Stockholm, då buss, pendeltåg och tunnelbana möts här.

Tellus Tower: Höghusprojekt vid Telefonplan som står helt still. Bland annat då flygtrafiken kunde påverkas negativt.

Norra Tornen i Hagastaden: De första inflyttningarna var under hösten 2018 i tornen som nyligen hyllades av CNN som en av de tio mest banbrytande byggnader i världen.

Gasklockan i Hjorthagen: Inflyttning om fyra år i den 97 meter höga byggnaden.

Stockholmshem Skärholmen: Vid Bredholmstorget planerar Stockholmshem att bygga ett 21-våningshus som ska inrymma bostadsbolagets nya huvudkontor.

Visa merVisa mindre