Att så många lockas av löpträning är inte så konstigt. Det är billigt, enkelt och man behöver inte passa några tider.

– Du behöver ett par bra skor, sedan kan du springa i vad som helst även om det underlättar med funktionsmaterial, säger Jesper Sannel.

När vi träffar honom hemma i Brottby har han just sprungit en sväng på en dryg timme. Det är kallt men ändå vår i luften. Han har varit nere runt Angarnssjöängen och fått både träning och fina naturupplevelser.

Började jaga tider

Jesper Sannel har alltid gillat löpning och eftersom han växte upp på Lidingö började han tidigt springa Lidingöloppet.

– Då var det mer att jaga tider och att springa snabbare på olika lopp. Men jag fastnade lite för 15 år sen och kände att jag gjorde samma sak, sprang samma runda.

En dagskurs i löpteknik gav ny inspiration.

– Det utvecklade mig jättemycket. Jag sprang 30 sekunder snabbare per kilometer.

För några år sedan tipsade en kompis honom om Run­academy i Täby. Han var med där i ett par terminer innan han själv blev ledare.

– Så kände jag att det borde finnas underlag i Vallentuna. Förra våren startade vi upp en ny grupp här. Vi har haft ungefär 50 deltagare både förra våren och i höstas. Det är jätteroligt.

Träningen är för alla, nybörjare såväl som maratonlöpare, och man delas in i grupper utifrån sitt utgångsläge.

För nybörjarna blir starten mjuk.

– De första gångerna går man två minuter och joggar i 30 sekunder. Sedan bygger man på och efter 13 gånger ska man kunna jogga fem kilometer i sträck.

Individuella utmaningar

Vana löpare får också utmaningar.

– Generellt gör vi olika sorters intervaller. Det har dålig klang för många som tror att de måste springa tills de kräks. Men en intervall betyder bara att du springer och sedan vilar, antingen genom att gå eller stå still. Den kan vara mellan 30 sekunder och tio minuter. Vi kör backträning och lite trailpass för att visa hur man springer i skogen.

En del av deltagarna tar en mil på 35 minuter. Men för Jesper Sannel är det inte längre tävlingar och tider som ger löpningen mening.

– Den får mig att må bra både fysiskt och psykiskt. Jag kommer ut, får frisk luft och kan låta tankarna bara rinna iväg. Jag jobbar ju hemma och då är det skönt att komma ut och röra sig mitt på dan. Jag har sprungit så fina rundor på försommaren i kvällsljuset när fåglarna sjunger.