Experten: Så blir löpningen lustfylld

Är du nybörjare och vill komma igång med löpträning utan att få skador? Eller är du redan en rutinerad löpare men behöver tips på hur du kan variera träningen? Jesper Sannel på Run­academy vet hur du kommer vidare.

  • Publicerad 15:36, 13 mar 2021

Det ska vara roligt att springa. Du ska inte plåga dig själv.

Att så många lockas av löpträning är inte så konstigt. Det är billigt, enkelt och man behöver inte passa några tider.

– Du behöver ett par bra skor, sedan kan du springa i vad som helst även om det underlättar med funktionsmaterial, säger Jesper Sannel.

När vi träffar honom hemma i Brottby har han just sprungit en sväng på en dryg timme. Det är kallt men ändå vår i luften. Han har varit nere runt Angarnssjöängen och fått både träning och fina naturupplevelser.

Började jaga tider

Jesper Sannel har alltid gillat löpning och eftersom han växte upp på Lidingö började han tidigt springa Lidingöloppet.

– Då var det mer att jaga tider och att springa snabbare på olika lopp. Men jag fastnade lite för 15 år sen och kände att jag gjorde samma sak, sprang samma runda.

En dagskurs i löpteknik gav ny inspiration.

– Det utvecklade mig jättemycket. Jag sprang 30 sekunder snabbare per kilometer.

För några år sedan tipsade en kompis honom om Run­academy i Täby. Han var med där i ett par terminer innan han själv blev ledare.

– Så kände jag att det borde finnas underlag i Vallentuna. Förra våren startade vi upp en ny grupp här. Vi har haft ungefär 50 deltagare både förra våren och i höstas. Det är jätteroligt.

Träningen är för alla, nybörjare såväl som maratonlöpare, och man delas in i grupper utifrån sitt utgångsläge.

För nybörjarna blir starten mjuk.

– De första gångerna går man två minuter och joggar i 30 sekunder. Sedan bygger man på och efter 13 gånger ska man kunna jogga fem kilometer i sträck.

Individuella utmaningar

Vana löpare får också utmaningar.

– Generellt gör vi olika sorters intervaller. Det har dålig klang för många som tror att de måste springa tills de kräks. Men en intervall betyder bara att du springer och sedan vilar, antingen genom att gå eller stå still. Den kan vara mellan 30 sekunder och tio minuter. Vi kör backträning och lite trailpass för att visa hur man springer i skogen.

En del av deltagarna tar en mil på 35 minuter. Men för Jesper Sannel är det inte längre tävlingar och tider som ger löpningen mening.

– Den får mig att må bra både fysiskt och psykiskt. Jag kommer ut, får frisk luft och kan låta tankarna bara rinna iväg. Jag jobbar ju hemma och då är det skönt att komma ut och röra sig mitt på dan. Jag har sprungit så fina rundor på försommaren i kvällsljuset när fåglarna sjunger.

Prova på-pass på onsdag. Bli en löpare på 13 veckor

Den 17 mars ges en prova på-gång. Anmäl gärna om du kommer. Länk finns på hemsidan.Den 24 mars börjar grupperna för säsongen och håller på 13 veckor framåt. Två helgpass med löpning i lugnt tempo under en till två timmar ingår. Samling 18.15 vid Vallentuna IP på parkeringen bredvid ishallen. De första passen går på motionsspåren vid IP. Längre fram blir det pass även vid Össeby för variationens skull. Några gånger görs ihop med Täbygruppen. 

Visa merVisa mindre

Så kommer du igång med löpningen

Löpning är ingen materialsport, men se till att skaffa ett par bra skor.

Skynda långsamt. Ett vanligt nybörjarfel är att gå ut hårt i början och sedan antingen tröttna eller få skador. Börja med att varva gång och löpning i intervaller. Öka löpningen successivt tills du orkar springa kontinuerligt.

Kom ihåg att det inte bara är muskler och kondition som ska byggas upp. Leder och ligament måste också hänga med. Har du bra kondis men är ovan vid löpning kan du behöva hålla tillbaka lite i början.

Läs på om hur ett bra löpsteg ser ut. Det finns massor med tips på nätet.

Om du springer med Runacademy, se till att hålla igång träningen på egen hand ett par gånger i veckan. Annars riskerar du skador och utvecklas inte lika fort.

Källa: Runacademy/Mitt i

Visa merVisa mindre