Expertens tips: Ställ inte in julkolan i kylen!

Knäck, marsipan och mintkyssar. I december skippar vi lösgodiset och ställer oss i köket för att laga eget julgott – med varierande resultat. Vi frågade ett proffs hur man får till den perfekta julkolan.

  • Publicerad 15:08, 22 dec 2015

Kola är bra för man lägger alla ingredienser i en kastrull och kör.

Annica Bachzelt är konditor på Brioche i Alvik. Hon har kokat kolor och gjort marmeladgodis, chokladtryfflar och annat till försäljning sedan första advent. Hon vet hur man får till den perfekta julkolan.

– Kola är bra för man lägger alla ingredienser i en kastrull och kör. Och den går att variera på många sätt med olika smaker, säger hon.

Godast med havssalt

Vi får en demonstration av när hon lagar en omgång smörkola med havssalt – grundreceptet.

Måste det vara havssalt?

– Det blir faktiskt godare smak, så ja. Se till att krossa saltet innan bara, så att det inte blir stora flingor i kolan, säger Annica.

Ingredienserna finns i vanliga mataffärer, även glukos, som man kanske inte använder så ofta hemma. Den står på bakhyllan.

Värt jobbet!

För den som vill testa något lite annorlunda så får vi också med Annicas recept på hallonmarmelad med lakrits. Kör lakritspulver (finns på bakhyllan) för sötlakrits eller Hockeypulver (finns bland godiset i mataffären) för en saltlakritsvariant. Färdiga fruktpuréer finns i frysdisken i mataffären. Vi som fått provsmaka lovar att de söta kuberna är värda lite jobb i köket.

Smörkola med havssalt

30 stora kolor (det går bra att halvera receptet)

450 gram grädde

7 gram havssalt

Skrapet av en vaniljstång

225 gram smör (normalsaltat)

750 gram socker

300 gram glukos

Smakvarianter:

Riv ner skalet från en apelsin

eller...

1 paket saffran (0,5 gram) och 50 gram grovahackad mandel

eller...

släng i några stjärnanis under koktiden – glöm ej att fiska upp dem när du häller upp kolan!

eller...

lägg i en kanelstång i koket.

Så här gör du:

1. Kolan ska koka på medeltemperatur i 15-20 minuter. Kladdiga kulprov behövs inte om du har en stektermometer hemma, när kolan är 122 grader är den färdig. "Du behöver inte stå och röra hela tiden, det räcker att du gör det då och då. Använd gärna en tjockbottnad kastrull, så att inte kolan ligger alltför nära plattan, då bränner den fast lättare", säger Annica.

2. När kolan är färdig häller du upp den i en form som du klätt med bakplåtspapper. Sedan får den stå till dagen efter innan du skär upp den – i rumstemperatur! "Ställ inte in den i kylen. Då blir den stenhård och omöjlig att skära, dessutom blir den fuktig och lossnar inte. Fettet kan också ’krypa upp’ och lägga sig som en hinna runt kolan. Oroa dig inte för hållbarheten, den håller minst tre-fyra veckor, och du hinner förmodligen äta upp den innan", säger Annica.

Visa merVisa mindre

Hallonmarmelad med lakrits

20-25 kuber

250 gram hallonpuré

100 gram päronpuré

75 gram glukos

410 gram socker

7 gram pektin (finns i mataffären)

15 gram lakritspulver eller Hockeypulver

7 gram citronsyra

7 gram cognac

Så här gör du:

Lägg allt – utom citronsyra och cognac – i en tjockbottnad kastrull och koka tills det blir 109 grader. Blanda under tiden citronsyran och cognacen, och häll i massan när den är färdigkokt. Häll sedan upp marmeladen i en form som du klätt med bakplåtspapper och låt stå ett dygn. Skär sedan upp i kuber och rulla dem i strösocker.

Visa merVisa mindre