Terapeut. Julie Boajé tar bland annat emot par för parterapi. Foto: Privat/Mikael Andersson

Expertens bästa råd för att få relationen att hålla

Prata gärna om er relation på en långpromenad – kommunikation är nämligen A och O. Det menar den Ekeröbaserade parterapeuten Julie Boajé.

  • Publicerad 16:09, 3 jun 2022

Betrakta relationen som en egen individ

Samtalet måste få ta plats i en relation, tycker Julie Boajé som driver KBT-fabriken i Jungfrusund.

– Det viktigaste är att man kommunicerar. Prata med varandra och lyssna, berätta hur man mår och vad man uppskattar med varandra. Börja dagen med att prata kring vad ni behöver för att må bra i dag, säger hon.

Att avsätta tid för en gemensam promenad tycker hon är en bra start på djupa samtal.

– Det är jättebra för då håller man kroppen och nervsystemet lugnt. Det är inte läge att smälla igen dörrar och brusa upp om man går tillsammans.

Bröllopsboom på Mälaröarna efter pandemidipp

Hur man kommunicerar och lägger fram saker är även centralt.

– Undvik negativa etiketter. Berätta inte hur den andra är och läxa inte upp personen. Säg "det här som du gjorde fick mig att känna så här".

Omsorg viktigt

Julia Boajé ser trygghet som en grundbult i en relation. När den saknas går det att få hjälp.

– Man ska söka hjälp när man märker att man tappar bort omsorg och respekt. Det kan väcka frågor som "älskar han mig fortfarande eller varför är han så tyst"?. Har det pågått en tid kan det vara en idé att ta kontakt med en parterapeut och sätta ord på det.

Julia Boajé tycker att relationen ska göras levande.

– Betrakta relationen som en egen individ. Ställ er frågan hur mår relationen? Mår den bra eller är den på väg till akuten för återupplivningsförsök? Se vad det finns för bekymmer och vad man kan göra åt det, säger hon.

Terapeut. Julie Boajé tar bland annat emot par för parterapi. Foto: Privat

Här kan du förtidsrösta i Ekerö 2022

Nyheter Om en vecka öppnar vallokalerna Det är bara några ynka veckor kvar till valdagen. Men redan från 24 augusti kan du förtidsrösta i Ekerö.tisdag 16/8 13:18

Fortsatt tuffa tider för Ekerös lantbrukare

Nyheter "Det är lite läskigt, man vet ingenting" En har dragit ner på elförbrukningen. En annan har börjat använda gödsel, en plötslig bristvara, sparsamt. Lantbrukare i Ekerö lever med fortsatt osäkerhet på grund av skenande priser och det oroliga...fredag 12/8 16:05

Nu finns slingor för terrängcykling vid Ekebyhovsbacken

Nyheter "Jobbar med att få i ordning spåren" Är du cyklist på Mälaröarna behöver du inte längre nöja dig med plana asfalts- och grusvägar. Nu kan du ge dig ut i skogen med hojen och betvinga naturen.fredag 12/8 16:03