Terapeut. Julie Boajé tar bland annat emot par för parterapi. Foto: Privat/Mikael Andersson

Expertens bästa råd för att få relationen att hålla

Prata gärna om er relation på en långpromenad – kommunikation är nämligen A och O. Det menar den Ekeröbaserade parterapeuten Julie Boajé.

  • Publicerad 16:09, 3 jun 2022

Betrakta relationen som en egen individ

Samtalet måste få ta plats i en relation, tycker Julie Boajé som driver KBT-fabriken i Jungfrusund.

– Det viktigaste är att man kommunicerar. Prata med varandra och lyssna, berätta hur man mår och vad man uppskattar med varandra. Börja dagen med att prata kring vad ni behöver för att må bra i dag, säger hon.

Att avsätta tid för en gemensam promenad tycker hon är en bra start på djupa samtal.

– Det är jättebra för då håller man kroppen och nervsystemet lugnt. Det är inte läge att smälla igen dörrar och brusa upp om man går tillsammans.

Bröllopsboom på Mälaröarna efter pandemidipp

Hur man kommunicerar och lägger fram saker är även centralt.

– Undvik negativa etiketter. Berätta inte hur den andra är och läxa inte upp personen. Säg "det här som du gjorde fick mig att känna så här".

Omsorg viktigt

Julia Boajé ser trygghet som en grundbult i en relation. När den saknas går det att få hjälp.

– Man ska söka hjälp när man märker att man tappar bort omsorg och respekt. Det kan väcka frågor som "älskar han mig fortfarande eller varför är han så tyst"?. Har det pågått en tid kan det vara en idé att ta kontakt med en parterapeut och sätta ord på det.

Julia Boajé tycker att relationen ska göras levande.

– Betrakta relationen som en egen individ. Ställ er frågan hur mår relationen? Mår den bra eller är den på väg till akuten för återupplivningsförsök? Se vad det finns för bekymmer och vad man kan göra åt det, säger hon.

Terapeut. Julie Boajé tar bland annat emot par för parterapi. Foto: Privat

Lotten öppnar för lördagsodling

Nyheter Mötesplats för Mälaröbor Nu kan alla odlingssugna Mälaröbor odla och umgås i Sjöängens trädgårdsförening. Varje lördag är odlingslotten öppen.torsdag 7/7 10:13

Folkparken i Ölsta vände pandemikris till kulturprisvinst

Nyheter Ordföranden: "När det verkligen gällde, då hjälpte folk oss" Pandemin höll på att knäcka den hundraåriga folkparken på norra Färingsö. Men krafter mobiliserades och nu står Ölsta på andra sidan – som årets kulturprisvinnare.fredag 1/7 9:09

Jazzkvällarna igång igen på festplatsen

Nyheter Fyra konserter under sommaren Ingen sommar utan jazz på festplatsen i Skå! 8 juli drar första konserten igång.fredag 1/7 9:08