Experten: "Tjädern Tjädrun är knäpp"

Tjädern Tjädrun är tillbaka i Björkhagen! Fågeln har blivit lite av en maskot för området och hyllas i sociala medier. Men enligt en expert är Tjädrun knäpp: "Hon behöver hjälp".

  • Publicerad 10:23, 21 apr 2016

Hon skulle må bra av att flyttas till ett område utan sneakers

Då har tiden på året kommit då tjädern Tjädrun, en vanligtvis väldigt skygg fågelart som gillar en låg profil, letar sig ut från det trygga Nackareservatet och in bland människorna i Björkhagens centrum. Bilder tas av entusiastiska lokalbor som vill skylta med att de sett fågeln, som är ute och spelar inför den stundande häckningen.

Men enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, mår Tjädrun inte helt hundra. Han säger att det finns två olika sätt som tjädrar blir knäppa på. Båda har med tjäderspelet att göra.

"Muckar med människor"

– Dels har du tupparna som blir spelgalna, det sker vanligtvis ute i skogen. De går omkring och struttar med stjärtarna och sträcker på sig för att visa att de är den coolaste och bästa tuppen för att locka hönor. Och då är det en hel del könshormoner som kan slå på för mycket. Då händer det att tjädertupparna inte bara muckar med andra tuppar utan även muckar med människor, säger Didrik Vanhoenacker.

Tjädrun är dock, som namnet antyder, en tjej. Alltså en höna.

– Och dels har du tjäderhönor som söker sig in bland folk, de har en tendens att inte ha alla hästar hemma heller. Det finns många rapporter från Sverige och Ryssland om att hönorna söker sig just till förskolor under spelperioden. Det är barn i färgglada regnjackor som påminner om tupparna. Okej, det är ganska långsökt men ett barn är inte så mycket större än en tjädertupp.

Det sägs att Tjädrun dras till människor med röda sneakers.

– Det är inte omöjligt att det är så. Problemet med ett sådant här flippat beteende är att om det kommer igång så bränns det in i hjärnan på fågeln och fastnar. Det gäller alla djur. Till exempel rävar är ofta svaga för sneakers, oklart varför. Om ett djur snott ett par pjuck är det oftast en räv.

Vad ska medborgarna göra med Tjädrun?

– Någon borde kontakta en viltrehabiliterare. Även fast hon söker sig in i centrum blir hon stressad av allt folk, där säkert många blir alldeles för närgångna. Hon skulle må bra av att flyttas till ett område utan sneakers.

Hur länge pågår spelperioden?

– Upp till en månad.