Experten: ”Risk för korruption i Upplands-Bro”

En tjänsteman på kommunen har gjort affärer med en närstående för mer än en halv miljon kronor. Det finns risk för korruption, menar Natali Engstam Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

  • Publicerad 12:33, 5 mar 2020

Det var under onsdagen som Mitt i kunde göra ytterligare ett avslöjande inifrån kommunhuset i Kungsängen.

Upplands-Bro kommun har betalat mer än en halv miljon kronor till ett företag i byggbranschen.

Den tjänsteman på kommunen som beställde arbetena är nära anhörig till vice vd:n på företaget.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Experten om riskerna

– En viktigt och generell utgångspunkt om man är tjänsteman på en kommun är att man håller sig långt borta från transaktioner där det kan finnas intressekonflikter, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Fakta

Vad är Institutet mot mutor?

Institutet mot mutor (IMM) arbetar för att motverka korruption och underlätta för samhällets aktörer att göra rätt. IMM är en organisation som har funnits sedan 1923.

Genom informations- och kunskapsspridning arbetar IMM bland annat för en ökad medvetenhet kring korruptionsfrågor i samhället.

Källa: Institutet mot mutor (IMM)

Hon har tagit del av Mitt i:s avslöjande och menar att tjänstemannens agerande är något som faller inom ramen för vad som brukar kallas för närståendetransaktioner.

Natali Engstam Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor. Foto: Pressbild

Vad är risken med detta?

– Risken är tvådelad. Dels är det risken för korruption, genom att man använder sig av bolag där det finns en närstående. Den andra delen är hur det utifrån uppfattas, risken för förtroendeskada, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att den här typen av frågor diskuteras mer aktivt. Jag upplever att det finns en stor kunskapsbrist i hur man hanterar frågor om jävsliknande situationer.

Vad bör kommunen göra?

– För det första bör man titta på risken man har inom kommunen. Exempelvis genom att göra jävsdeklarationer, det andra är att rutiner ska vara tydliga för de anställda hur saker och ting fungerar, säger Natali Engstam Phalén.


 

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38