Experten: bo tillsammans – lös vardagen

Att dela sin vardag med andra kan vara lösningen på många av samtidens dilemman. I alla fall om man får tro arkitekten och bostadsforskaren Ingela Blomberg.

  • Publicerad 14:38, 8 nov 2016

– Det bär på ekologiska förtecken och stämmer väl överens med hela den rörelsen som handlar om att vara återhållsam med jordens resurser. Det handlar också om att dela, väldigt få bilägare bor i kollektiv, men väldigt många cyklar, säger Ingela Blomberg, tidigare bostadsforskare vid KTH och ordförande i föreningen Framtiden som arbetar för fler kollektivhus i Stockholm.

I slutet av 70-talet bildade hon tillsammans med nio andra forskare, arkitekter och journalister rörelsen Bo i Gemenskap, som tog fram modellen för de kollektivhus som byggdes under 80-talet, där matlaget står i fokus.

LÄS MER: Kollektivhus mitt i villakvarteret.

– Vi hade sett två fungerande exempel i Sverige och flertalet i Danmark där hyresgästerna lagade mat tillsammans. Det var fastighetsborgarrådet Mats Hult som beordrade de allmännyttiga bostadsbolagen att bygga kollektivhus för att fullfölja idén, säger Ingela Blomberg.

Hon tror att den kollektiva boendeformen kan erbjuda en lösning på det oändliga livspussel som dagens människor ständigt ägnar sig åt.

– Tänk en barnfamilj där båda vuxna jobbar heltid och tre barn som ska ha mat. Vilken vansinnig lättnad för föräldrarna att gå ner och sätta sig vid dukat bord i matsalen. Ungarna kan gå ner själva och käka om föräldrarna behöver jobba över. Inga problem om man vill sticka iväg på bio, barnen har alltid någon att leka med, säger Ingela Blomberg.

Idag finns cirka 20 kollektivhus i Stockholm. Flera av dem är ombildade till bostadsrätter.

– Några har klarat ombildningen bra, medan det i vissa hus inte är så mycket kollektivitet kvar. Det bygger på att de som flyttar in är intresserade och man kan inte styra vilka som köper en lägenhet i huset, säger Ingela Blomberg.