Expert till SVT: Alliansens arvoden är inte lagliga

Nu får de arvoderade alliansmötena i Österåker ytterligare kritik. – Det är naturligtvis inte rimligt att man hittar på ett låtsasorgan och tar ut arvoden för det, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt till SVT. Men Michaela Fletcher (M) anser inte att man gjort något fel.

  • Publicerad 09:24, 24 sep 2019

– Det är naturligtvis inte rimligt att man hittar på ett låtsasorgan och sätter sig i möten och tar ut arvoden för det. Det är inte rimligt och det är framför allt inte lagligt.

Det säger Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt och expert på kommunallagen till SVT.

Det är inte rimligt och det är framför allt inte lagligt

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt

Mitt i har tidigare rapporterat om de ”hemliga”mötena i Österåker som gjort så att höga allianspolitiker kunnat kvittera ut flera hundra tusen kronor extra, utöver sina ordinarie arvoden.

Men något uttryckligt beslut att hålla mötena eller att de ska vara arvoderade har inte fattas i Österåkers kommunfullmäktige eller i kommunstyrelsen.

Man har brutit både mot kommunallagen och kommunens egna regler

Enligt den styrande alliansen är allt i sin ordning, men det tycker inte professor Olle Lundin:

– Jag tycker att det är tydligt att det är i kommunens organ som arbetet ska utföras och så är det inte här. Man har brutit både mot kommunallagen och kommunens egna regler, säger Olle Lundin.

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande håller inte med:

– De som har anklagat mig för att vara korrupt och bedräglig borde också polisanmäla om de misstänker ett brott, säger hon till SVT.

Redan polisanmält

När Mitt i tidigare talade med en annan expert på kommunallagen ville han inte på rak arm säga att mötena var olagliga, men att omständigheten att beslut saknades tydde på att det var ”informella grupper” som inte borde arvoderas.

Expert om alliansens ”hemliga” möten: Låter väldigt långsökt

En privatperson har redan polisanmält det inträffade, många då, för två veckor sedan, var många detaljer inte fullt kända bland annat hur mycket pengar det rörde sig om. Socialdemokraterna i Österåker överväger också att göra en egen polisanmälan.