Plastmuggskonstnären, Patrik Qvist. Numera gör han de flesta av sina plastmuggsverk i fullt dagsljus. Än så länge har han bara mött en person som varit enbart negativ. En dam i Liljeholmen som tycket han skulle städa bort skräpet på en gång. "De flesta tycker det är kul".

Foto: Sanna Källdén  

Här är konstnären som gör gatukonst av plastmuggar – nu träder han fram på StockholmDirekt

Gatukonsten av plastmuggar fortsätter att sprida sig över Stockholm – och nu slipper du undra vem som är personen bakom. Vi har fått den första intervjun med Patrik Qvist.

  • Publicerad 19:30, 31 mar 2016

”Evig tillväxt”, ”Thailandsresa och kravmärkt” eller kort och gott ”Tack!”.

Sedan i oktober förra året har en hittills hemlig gatukonstnär pyntat stängsel och staket över hela stan med sina karaktäristiska – men bitvis svårtolkade – plastmuggsbudskap.

Nu slutar han att vara inkognito. StockholmDirekt har träffat honom där allt började, vid staketet i Frihamnen.

– Det blev så mycket på sociala medier efter långfredagen. Mitt namn figurerade på så många ställen och då kändes det nonchalant att inte ge mig till känna, säger Patrik Qvist, en 48-årig trebarnsfar på Östermalm med arkitektutbildning men som arbetar som konstnär.

Det var på långfredagen han gjorde det verk som fått störst spridning. Texten vid Observatorielunden som pekar ut ”Sagor om evig tillväxt” i riktning mot Handels och ”Andra berättelser” i riktning mot Stadsbiblioteket.

Vad vill du säga?

– Jag vill erbjuda en plats för reflektion istället för reaktion. Erbjuda ett alternativ till reklam som säger att du är för fet, ful eller inte tillräckligt rik. Jag vill gestalta något annat.

Patrik Qvist mer ”vanliga” konst består av oljemålningar och skulpturer. Men temat är oftast detsamma, oavsett uttrycksform: klimat och miljö, konsumtionshets och jobbstress.

Med sina uppsluppna plastmuggsverk hoppas han få människor att börja prata om den överhängande klimatkrisen.

– Det är en begränsad publik på galleriet. Det här är riktat till vem som helst, och kan dyka upp lite var som helst. Kan jag få människor att börja prata på det sättet vore det toppen, säger han.

Plastmuggsgrejen kom upp av en slump. Han har en ateljé i Frihamnen som är granne med ett krogförråd där ägaren började städa i höstas.

– Där stod massa lådor med engångsmuggar. De kan vara bra att ha tänkte jag. Det var tusentals. Och så såg jag det här stängslet…

Hur går plastmuggarna ihop med ditt klimat- och miljöengagemang?

– Tekniskt sett är det ju nedskräpning men det är kontrollerad nedskräpning. Det blir lite fånigt att vara helt återvinningsbar i det man gör. Och det här är så lite nedskräpning jämfört med mycket annat, säger Patrik Qvist.

På fredag ska han bli intervjuad av Dagens Industri. En stor sak för någon som vill få folk att börja fundera på vad den moderna konsumtionen har för bieffekter.

– Snacka om att nå ända in i kärnan, säger Patrik Qvist.

SE FILMEN NÄR ETT PLASTMUGGSKONSTVERK BLIR TILL

Patrik Qvist om budskapen

... Tack!

"Ett tack är ett civilt ord på något sätt. Tack för att jag får sätta upp de här muggarna här i stängslet och tack för att det inte är reklam."

... Jag har ett riktigt jobb

"Det är jag som pratar. Min pappa undrar fortfarande när jag skaffar nog ett riktigt jobb."

... Thailandsresa och kravmärkt

"Även om den sitter på bron mot Alvik är det inte bara ett meddelande som riktar sig till medelklassen i Bromma."

... Du får ledigt idag

"Det har jag skrivit vid Essingeleden. Det var faktiskt någon på social medier som blev lite upprörd över det. "Vaddå, ledigt? Jag får inte ledigt i dag".

... Try Again, Fail Better

"Syftar bland annat på Slussen. Jag tycker att det är bra att man river. Det kommer att bli jättebra. Men man kommer säkert att upptäcka en rad tillkortakommanden på vägen. Det ingår i det rörande projekt vi håller på med när vi bygger våra städer. Det är en förkortning av ett citat av Samuel Beckett."

Visa merVisa mindre

SKROLLA NER FÖR ATT SE FLER BILDER

Thailandsresa och kravmärkt. Alvik.

Tack! Kungsholmen.

Kåt och tacksam. Slussen.

Sagor om evig tillväxt - Andra berättelser. Vasastan.

Try again, fail better. Slussen. Foto: @smutsiga_tuschpenna