Just nu sker det en stark ökning av antalet dagsljustimmar i Stockholm. På bara tre veckor har vi fått två timmar mer dagsljus per dag.

Längre dagar med dagsljus påverkar biologin. Det ser vi inte minst bland djur, som väljer att föda ungar under den ljusa våren, eller bland flyttfåglar som under våren börjar förflytta sig.

Men även vi människor påverkas.

Det som händer är att vi, vare sig vi vill det eller inte, blir piggare på morgnarna.

– Ljuset dämpar melatoninpåslaget på morgnarna, vilket gör att vi inte blir lika morgontrötta. Det påverkar i sin tur hela dygnsrytmen. Vi får lättare att kliva upp och lättare att somna på kvällen, säger Arne Lowden, docent vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet som även titulerar sig sömn- och ljusspecialist.

Enligt honom är det som nu sker, med allt mer dagsljus, väldigt bra eftersom vi lever i en kultur där vi ska rivstarta dagen. Både skola och arbetsplatser kräver ofta att vi drar igång tidigt på dagen.

Mer dagsljus – och mer solljus

Vi närmar oss nu en period där vi inte bara får mer dagsljus, utan även mer sol. Det har också en stor betydelse för oss och hur vi mår. Det perfekta är 12 timmar dagsljus varje dygn.

– Solinstrålningen under hösten ger oss 14 procent av all inkommande energi från solen, vintermånaderna bara 5 procent. 81 procent av all energi vi får från solen får vi alltså under vår och sommar, säger Arne Lowden

Mindre sura miner

Förutom mer ljus och sol, bättre sömn och dygnsrytm finns det ytterligare en effekt. Nämligen vårt humör.

– Med ökat dagsljus blir vårt humör bättre. Vi blir allmänt gladare. Det är ju väldigt positivt.

Finns det något negativt?

– Det finns människor som drabbas av depression när det sker förändringar i fotoperiodens längd, och kan alltså bli deprimerade även när det blir ljusare. Men de vanligaste är att vi mår bättre när vår dygnsrytm förändras till det positiva.

Påverkas du själv?

– Ja. Jag blir lite mer nedstämd och sover sämre under hösten och vintern, avslutar Arne Lowden.