Ex-polisen Olsson är blixtsnabb med kameran

Vildsvinsmöten, himlafenomen och blommande fält mitt i vintern. Den pensionerade polisen Lars-Ingvar Olsson i Salem drar upp kameran blixtsnabbt när naturen bjuder upp till dans. Genom åren har han haft sex olika filmer med i tv.

  • Publicerad 07:48, 10 mar 2018

Den pensionerade polisen är ofta ute i gryning och skymning. Men inte för att fånga bovar och banditer, utan för att fånga naturens skiftningar och djurlivet i Salem och Botkyrka. Det har genom åren gett upphov till både förstasides-bilder i Lokaltidningen Mitt i, men också flera filmer i SVT:s naturprogram Mitt i naturen.

Foto: Lars-Ingvar Olsson.

Ibland kommer Salembon riktigt nära. Det gäller även vildsvin.

– Men jag är inte rädd för vildsvin. Står jag stilla så gör de inget mot mig. Jag har sett vildsvin 200-250 gånger. Ett 50-tal gånger har de varit så nära som knappt fem meter, säger han.

Hästar i soluppgången vid Bergaholm.

Han är ofta vaken och ute i naturen när vi andra sover. På sommaren innebär det att Salembon ofta lämnar sin trea på Storskogsvägen i Salem mitt i natten för att ge sig ut på cykel eller till fots.

– Innan soluppgången är djuren som mest aktiva.

Bekant. ”Jag såg den här kattugglan för första gången för fem år sedan.” Foto: Lars-Ingvar Olsson

Den pensionerade polisen är väldigt snabb att få upp kameran som han har fäst i bältet. Kameran sitter på ungefär samma ställe som en polis har sitt vapen. På polisen jobbade han som utredare eller utredningsledare.

– Jag utredde mängdbrott. Inbrott, misshandel och olaga hot. Sådant som ingen annan vill utreda, säger han.

Lars-Ingvar har inte längre brottslingar under luppen. Nu är det naturen han ägnar sin uppmärksamhet. Foto: Anders Björklund

Sedan Lars-Ingvar Olsson gick i pension från jobbet som polis har han fått mer tid över till att röra sig ute i naturen.

–  Jag får både motion och se naturen. Det är nästan alltid något som är vackert eller intressant när du väl kommit ut, säger han.

Fakta

Kombinerar tre intressen

Namn: Lars-Ingvar Olsson

Ålder: 70 år.

Bor: Trea på Storskogsvägen i Salem

Familj: Två söner, två barnbarn och två katter ibland.

Intressen: Naturen, foto och motion.

Visa merVisa mindre