Ex-nämndemannen dömdes för grovt bedrägeri hösten 2019

Hösten 2019 föll tingsrättens dom i det uppmärksammade målet mot före detta centerpartisten och nämndemannen Ebtisam Aldebe från Solna. Hon dömdes för grovt bedrägeri och tvingas nu betala böter och skadestånd. – Jag är oskyldig, absolut, säger hon till Mitt i.

  • Publicerad 11:10, 15 okt 2019

Obs! Detta är en artikel publicerad i oktober 2019!

Den tidigare politikern Ebtisam Aldebe från Solna var en av nämndemännen i Solna tingsrätt som i fjol kritiserades hårt för att i ett mål ha friat en man från misshandel, bland annat för att han ansågs komma från en ”bättre familj” än den målsägande kvinnan. Ebtisam Aldebe har som Mitt i tidigare rapporterat också utretts för omfattande ersättningsfusk, något som hon åtalades för i juni.

Mellan november 2015 och mars 2018 vilseledde Ebtisam Aldebe Solna tingsrätt genom att vid 138 tillfällen lämna in tjänstgöringsrapporter och ersättningskrav för inkomstförlust med drygt 150 000 kronor – trots att hon inte har haft någon inkomstförlust för uppdraget i domstolen.

Rättegången hölls den 1 oktober och på tisdagsförmiddagen föll Solna tingsrätts dom. Ebtisam Aldebe döms för grovt bedrägeri. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter, totalt 6 000 kronor. Hon ska också betala skadestånd till Solna tingsrätt på totalt drygt 150 000 kronor.

Nämndemannen Ebtisam Aldebe ljög 138 gånger om sin inkomst

I åklagarens bevisning finns bland annat lönebesked, tjänsterapporter, deklarationer, utbetalningar från tingsrätten och kontouppgifter.

Tingsrätten skriver i sin dom att åklagaren har lyckats bevisa att Ebtisam Aldebe inte har haft något inkomstbortfall i samband med att hon tjänstgjort i domstolen, att hon har vilselett tingsrätten och jobbat aktivt för att det skulle se ut som att hon hade en inkomst.

”Det är uppenbart att syftet med hennes agerande har varit att dölja det faktum att hon inte haft den inkomstförlust hon begärt ersättning för”, skriver tingsrätten bland annat i domen.

Missbrukat förtroende

Att gärningarna har samband med hennes förtroendeuppdrag som nämndeman har vägt tungt i tingsrättens bedömning att det handlar om grovt bedrägeri, snarare än själva beloppen hon har lurat till sig. Brottets straffvärde är tio månaders fängelse, men Ebtisam Aldebe döms till villkorlig dom, bland annat på grund av att hon har tomt belastningsregister och att tingsrätten inte ser det som troligt att hon kommer att begå nya brott. Tingsrätten var enig i sin dom.

Nekar till brott

Ebtisam Aldebe nekar till brott och menar att hon har haft faktisk inkomstförlust vid vart och ett av de tillfällen hon begärt ersättning för.

När Mitt i pratar med henne vid lunchtid på tisdagen har hon ännu inte tagit del av domen.

Vad säger du om att du döms för grovt bedrägeri?

– Det visste jag inte. Jag är oskyldig, absolut, säger hon.

Domen kan överklagas fram till den 5 november.